Film

Skribent

Viktor Jerner

26 oktober 2015 | 09:30

Hur överskattad är egentligen Christopher Nolans "Interstellar"?

MovieZines läsare korade den till 2014 års bästa film, men hur bra står sig "Interstellar" om man skrapar lite på ytan?
YouTube-användaren The Nerdwriter sätter den på prov i sin senaste video där han argumenterar för att den lider av i princip samma problem som "Avatar" också tampas med.  Skalan och den episka känslan som Nolan vill åt gör att han på många sätt åsidosätter de allra viktigaste bitarna av berättelsen, främst far och dotter-relationen som ska utgöra filmens emotionella kärna. Dessutom fungerar många av båda dessa narrativs karaktärer enbart som styltiga informationsmegafoner med stundtals riktigt pinsamma följder, som när Anne Hathaways karaktär helt plötsligt ska förklara att kärleken är den ultimata kraften i universum. 

Istället för att på något smidigt sätt väva in detta i filmen - han har ju faktiskt nästan tre timmar på sig - låter han en karaktär säga det rakt ut på högst obekvämt vis, och det märks så smärtsamt tydligt att det är Nolan-bröderna som sitter med sina manuspennor och skedmatar publiken med tematik som borde komma naturligt. Samma kan sägas om flera andra scener i filmen. I klippet - som kan ses nedan - jämförs också "Interstellar" med "2001: A Space Odyssey" på olika punkter, en jämförelse som inte är särskilt snäll mot den förstnämnda. Med konkreta exempel ser vi hur Nolan med sin klippning berättar precis allt för publiken, medan Stanley Kubrick på bästa sätt låter oss lägga pusslet själva. 

Jag håller med honom i det mesta han säger, och känner framför allt att "Interstellar" är en ytterst ojämn film. Jag imponeras av hur högt Nolan siktar och vissa av scenerna i rymden är att dö för, men den parallella storyn på jorden - med Murphy, miljökatastrofen och brorsan som ingen pratar om - lämnar mig helt oberörd. Jag ville verkligen älska den djupt när jag slog mig ner i biosalongen, men känner likt The Nerdwriter att den lämnar så mycket att önska på flera plan. Jag håller nu också tummarna för att Nolan tar några steg tillbaka och gör något intimt och effektivt á la "Memento" nästa gång, för det är då han är som bäst. 

Saftig spoilervarning om du är en av de tre personer i världen som inte har sett "Interstellar" än: 


Tyck till! Är "Interstellar" ett mästerverk eller snarare en överskattad medelfilm? 
| 26 oktober 2015 09:30 |