Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

3 september 2022 | 21:00

Hur mycket kostade första säsongen av "Sagan om ringen: Maktens ringar"?

Det är inte många produktioner som är kända för att vara "världens dyraste tv-serie någonsin"... men hur mycket har Prime Video spenderat per avsnitt?
Efter att de två första avsnitten av "Sagan om ringen: Maktens ringar" nu officiellt har släppts, så har tittarna äntligen fått ta del av en serie som de allra flesta åtminstone verkar tycka ser väldigt påkostad ut. Och allt annat vore ju väldigt konstigt, med tanke på att serien trots allt är den dyraste tv-serien som någonsin har skapats. 
 
Men hur mycket har den första säsongen faktiskt kostat Prime Video per avsnitt? Det är lite olika summor som har kastats omkring under åren, allt från en miljard dollar till 465 miljoner och sedan har vi ju det där med att bara rättigheterna till karaktärerna och miljöerna i sig kostade hela 250 miljoner dollar.
 

Första säsongen: Drygt 58 miljoner dollar per avsnitt!

 
 
Wall Street Journal förklarar att produktionskostnaderna för den första säsongen har kostat 465 miljoner dollar, vilket inte inkluderar rättigheterna på 250 miljoner dollar. Utan det är alltså ungefär 715 miljoner dollar man är uppe i hittills. Men med tanke på att man redan har planer för hela fem säsonger, så förväntas serien snart ha kostat företaget 1 miljard dollar. Och nu har vi inte tagit med några omkostnader alls för den enorma marknadsföringen som Prime Video gjort inför premiären av den första säsongen - där man exempelvis lät mängder av fans få se de två första avsnitten gratis på bio i vissa länder.
 
När "Game of Thrones" släppte sin sista säsong hade man en riktigt påkostad budget på hela 15 miljoner dollar per avsnitt, ""House of the Dragon" sägs ligga en liten bit över detta men åtminstone "under 20 miljoner dollar per avsnitt". "Sagan om ringen: Maktens ringar" har däremot haft en budget per avsnitt, under den första säsongen, på drygt 58 miljoner dollar.
 
De kommande "Sagan om ringen: Maktens ringar"-säsongerna lär däremot lyckas komma undan avsevärt billigare, med tanke på att grovjobbet kunnat göras inför den första säsongen. Och man har ju dessutom flyttat produktionen från Nya Zeeland till Storbritannien från och med att inspelningarna drar igång av den andra säsongen. Sedan lär ju mycket av allt från rekvisita, kostymer och olika miljöer kunna återanvändas i fortsättningen.
 
Men budgeten under kommande säsonger lär troligtvis ändå hamna en bra bit över summorna som de största konkurrerande streamingtjänsterna Netflix ("The Witcher") och HBO Max ("House of the Dragon") kommer att ha råd med.
 
 
De två första avsnitten av "Sagan om ringen: Maktens ringar" finns nu tillgängliga hos Prime Video. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt, där ett nytt avsnitt släpps varje fredag.
 

Läs också: Eftersnack: Både bekant och originellt i premiären av "Maktens ringar"

 
Om du har hunnit ge den första säsongen av "Maktens ringar" en chans... tycker du att man verkar ha fått valuta för pengarna? Kommentera gärna nedan!
| 3 september 2022 21:00 |