Film

Skribent

Hannes Kinnunen

15 december 2012 | 19:01

Hur har det gått för "Hobbit: En oväntad resa"?

"Hobbit: En oväntad resa" har nu rullat på biograferna i fyra dagar i Sverige. Då kanske man ställer sig frågan hur det har gått för filmen. Hur många såg filmen på premiärdagen? Vad tycker kritikerna och vad tycker egentligen fansen? De frågorna ska jag svara på i den här artikeln.

Hur gick det för filmen i Sverige?

Hela 77.721 personer såg "Hobbit: En oväntad resa" under det första dygnet på bio, vilket är den bästa öppningen för en biofilm i Sverige i år. Det är otroligt roligt. Kommer filmen att gå om "The Dark Knight Rises", "Skyfall" och "The Avengers" som årets mest inkomstbringande film? Mest troligt.

Vad tyckte kritikerna?

De svenska kritikerna har gett filmen blandade omdömen. Aftonbladets Jens Peterson gav filmen en fyra med motiveringen "Lika hisnande som "Sagan om ringen". Även Mats Bråstedt på Expressen gav filmen en fyra och skrev "Rafflande, roligt - och mycket rörande". Hynek Pallas på SvD gav filmen en trea och uttryckte sig "Att "Hobbit" är filmad med en ny höghastighetskamera gör heller inte människorna en tjänst".

Vad tyckte vi på MovieZine om filmen då? Jake Bolin som recenserade gav filmen tre av fem i betyg, och hela recensionen kan du läsa här!

Vad tyckte fansen?

Jag skriver för Hobbit Sweden som är SF:s officiella Facebook-grupp för filmen och där ställde vi frågan om vad fansen tyckte om filmen och vi fick ett genomsnitt på 4,6 av 5 i betyg av de 426 som tyckte till. Positivt alltså!

Vad tyckte jag?

Nu återstår bara den största frågan av dem alla. Vad tyckte jag, Hannes Hobbiten himself? Jag som skrivit om "Hobbit" på MovieZine i två år med återkommande "Veckans Hobbit". Ja vad tyckte jag? Jag såg filmen på galapremiären förra lördagen, den 8:e december. Och gick in med rätt stora men fortfarande nervösa förväntningar. Jag såg filmen, jag skådade Peter Jacksons vision av boken och hans återkommande till midgård, och jag lämnade sedan salongen... med ett stort leende på mina läppar.

Det var underbart att få återkomma till en värld som man lärt sig älska med "Sagan om Ringen". Det var en lättare ton som ibland överraskade brutalt, det kändes som en mer personlig handling, det här var en kamp om hopp och att få tillbaka sitt hem, inte om att rädda världen. Det här var nästan dvärgarnas film, eller Thorins film rättare sagt. Hade lite problem med Radagast den brune som helt skulle kunnat klippas bort i min mening och istället skriva om Beorns historia och låta honom ta plats i första filmen. En riktigt bra film som verkligen gjorde mig nöjd.

Vad tyckte du?

Ja, vad tyckte du egentligen? Tyck till kan du göra här i en artikel där vi ställer er frågan om vad ni tyckte om filmen!

| 15 december 2012 19:01 |