Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 juli 2022 | 06:00

Hundratals polska filmklassiker släpps gratis online

Dyk in i en filmisk skattkista och utforska Polens filmhistoria på den nylanserade streamingsajten 35mm.
Nyfiken på filmnationen Polen, som gett oss regissörer som Andrzej Wajda och Krzysztof Kieślowski? Nu släpps en stor mängd polska filmklassiker, digitalt restaurerade, på sajten 35mm.online.
 
I ett samarbete mellan EU, kulturministeriet i Polen och flera polska filmstudion har nära 4000 filmer och tv-avsnitt gjorts tillgängliga gratis på nätet. Här samlas spännande tidsdokument och modiga filmskapare som skildrade efterkrigstiden och utmanade status quo med både festivalvinnande draman och publikfriande satir.
 
Vid sidan av 160+ långfilmer visar den nystartade streamingtjänsten också historiska dokument och journalfilmer från förr, mycket förstås med engelska undertexter.
 
Två män vaknar upp i en dystopisk framtid med bara kvinnor. Bild ur Juliusz Machulskis kultkomedi "Sexmission" (1984).
 
- Sajten är en imponerande samling av klassiska polska filmer. Här finns inte bara polska mästarregissörer som Oscarsnominerade Jerzy Kawalerowicz, Cannes-vinnaren Wojciech Has eller Polens komedi-kung Juliusz Machulski, men också animerade filmer och krönikor - ett polskt fenomen från förr, berättar filmjournalisten Artur Zaborski för MovieZine.
 
Journalfilmer, eller krönikor, började under 1940-talet och var en del av varje bioföreställning under kommunisttiden.
 
- Jag skulle verkligen rekommendera dem för svenskarna som vill se hur Polen såg ut under kommunismen, och hur propaganda fungerade på den tiden.
 
"Marmormannen" är en av Andrzej Wajdas mest kända filmer.
 
Sajten 35mm erbjuder inte bara ett brett filmbibliotek. Man försöker också locka och guida tittarna på kreativa vis, berättar Artur Zaborski:
 
- Nu under sommaren åker många polacker för att bada i Östersjön. Men för dem som stannar hemma erbjuder sajten filmer med havsutsikt. Jag tycker det är smart och roligt. För mig som kritiker är det viktigaste kvalitén på filmerna som erbjuds där. Man kan hitta bra kvalitetsfilmer och upptäcka hur intressant den polska filmen är.
 
Förutom webbsidan 35mm.online finns även en mobilapp och en Android-app för Smart-tv:n.
| 28 juli 2022 06:00 |