Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 juli 2023 | 12:30

Kritiken mot Hugh Grant som spelar Oompa Loompa: ”Vad fan har ni gjort?”

Långt innan dess premiär har nya ”Kalle och chokladfabrikens” prequel ”Wonka” fått kritik av en kortväxt skådespelare för Hugh Grant i rollen som Oompa Loompa.
Debatten kring representation av minoriteter och rollsättning av specifika skådespelare fortsätter. Nu är det ”Wonka”, den kommande prequel-filmatiseringen av Roald Dahls klassiker ”Kalle och chokladfabriken”, som får kritik. Filmen med Timothée Chalamet i titelrollen berättar historien om godiskungen Willy Wonka som ung och i trailern ser vi självaste Hugh Grant i en datoranimerad variant av de välbekanta, oranga Oompa Loompa.
 
Nu får skådespelarvalet kritik av kortväxta skådespelaren George Coppen (”The School for Good and Evil”, TV-serien ”Willow”). I en intervju med BBC anser han att kortväxta skådespelare utesluts ur industrin.
 
- Många människor, inklusive jag själv, menar att dvärgar borde erbjudas vardagsroller i dramer och såpoperor, men vi erbjuds inte de rollerna. En dörr stängs, men de har glömt att öppna nästa.
 
I tidigare filmatiseringar av historien, 1971 års ”Willy Wonka och chokladfabriken” och 2005 års ”Kalle och chokladfabriken”, har båda använt sig av kortväxta skådespelare. Men nu har man valt att digitalt förminska Grant, som bekant inte är kortväxt.
 
- De har förstorat hans huvud så det ser större ut. Jag tänkte, vad fan har ni gjort med honom? säger Coppen i intervjun.
 
Regissören Paul King har tidigare uttalat sig om valet av Grant i rollen i en intervju med Hollywood Reporter.
 
- Jag tänkte egentligen bara på karaktären - någon som kunde vara en riktig skitstövel, och sedan - ah! Hugh! För att han är den roligaste, mest sarkastiska skitstövel jag någonsin mött.
 
Kortväxta skådespelares kamp för roller men även respekt är inget nytt. Tidigare har Peter Dinklage kritiserat nya "Snövit"-filmen för inkluderingen av det förlegade begreppet dvärgar.
 
”Wonka” har premiär 15 december.
 
Vad tycker du om valet av Hugh Grant som Oompa Loompa i ”Wonka”?
| 27 juli 2023 12:30 |