Film

Skribent

Alexander Dunerfors

12 december 2012 | 14:01

Hon är årets Shooting Star

Nermina Lukač från "Äta sova dö" representerar Sverige på filmfestivalen i Berlin 2013.

För tredje året i rad har den internationella juryn för European Film Promotion (EFP) valt en svensk som en av Europas tio Shooting Stars. Skådespelarna presenteras i olika sammanhang på filmfestivalen i Berlin.

- Jag är jätteglad. När utlandschefen Pia Lundberg ringde mig tog jag ett stort glädjeskutt. Det känns mycket spännande att få komma till Berlin i ett sådant här sammanhang, säger Nermina Lukač.

Nermina Lukač föddes 1990 och kommer ursprungligen från Montenegro men är uppvuxen i Munkedal och Åstorp i Skåne och bor numera i Helsingborg. Hon är utbildad pedagog och arbetar idag som fritidsledare. Tidigare har hon arbetat på en tejpfabrik. Efter långt och idogt sökande hittade Gabriela Pichler och castaren Lotta Forsblad Nermina Lukač på en fritidsgård och efter en provfilmning var rollen hennes.

Nermina Lukač har hittills vunnit pris för bästa aktris på filmfestivalerna i Sevilla och Amiens, tagit emot hedersomnämnande på Zürich filmfestival samt blivit utnämnd till årets Rising Star på Stockholms filmfestival.

Bland tidigare svenska Shooting Stars märks Bill Skarsgård, Alicia Vikander, Gustaf Skarsgård, Tuva Novotny och Alexandra Rapaport. Shooting Stars från andra länder har inkluderat bland andra Carey Mulligan, Daniel Craig, Rachel Weisz och Moritz Bleibtreu.

Under hösten har MovieZines recension blivit den enda som vågat såga filmen. Andreas Climent menar att "Äta sova dö" är:

"...långsam, ointressant och saknar utveckling av både karaktärer och story. Huvudkaraktären är osympatisk och får aldrig tittaren att engagera sig".

Trots det, ett stort grattis till Nermina som nu får representera Sverige i Berlin och Cannes under 2013.

| 12 december 2012 14:01 |