Skribent

Mats Karlsson

25 januari 2014 | 20:01

Hollywood satsar på svensk film

"Som svensk filmmakare står man högt premierad i USA. De anser att vi generellt sett har hög kvalitet."

Efter David Finchers remake av "Män som hatar kvinnor" och Sveriges frammarsch på festivaler runtom i världen har Hollywood fått upp ögonen för Sverige. Man har därför ambitionen att fånga upp fler svenska filmer som ska distribueras på den amerikanska marknaden, eller få engelskspråkiga remakes.

Daniel Bramme har fått uppdraget av ett stort distributions- och produktionsbolag i USA att hitta de svenska regissörerna och filmerna som lämpar sig bäst för USA. För MovieZine berättar Bramme om Hollywoods planer för svensk film.

Hur ser filmmarknaden ut i USA idag?

- Problemet är att det kommer släppas extremt många filmer de närmaste tre åren. Konkurrensen kommer att bli stenhård. Till och med studios som Weinstein kommer att ha problem. De lånade pengar för tre, fyra år sedan, för att producera film. Det har aldrig hänt förut. Det kommer att synas tydligare att det är en hård marknad och att större krav kommer att ställas på distribution och mer effektiv marknadsföring.

Hur ser Hollywood på svensk film?

- Svensk film står väldigt högt i kurs och det överraskar mig på ett positivt sätt. När en film som "Äta sova dö" får sammanlagt 63 nomineringar världen över, det slår högt. Många svenska filmer blir väldigt uppmärksammade och eftersom svensk filmindustri är relativt liten så har vi stor potential att synas och få uppmärksamhet.  

Är planen att producera svensk film eller bara distribuera?

- De vill först och främst distribuera, men kan även tänka sig samproduktioner. De är också intresserade av remakes. Som svensk filmmakare står man högt premierad i USA. De anser att vi generellt sett har hög kvalitet. Jänkarna behöver mer pengar för att åstadkomma samma sak. Vi har alltid lärt oss att trolla med knäna.

Daniel Bramme

Vad är det för remakes de är sugna på?

- De är framför allt intresserade av originalmanus. Min ambition är att producera svenska filmer med USA som bas. För oss är "Hundraåringen" med 63 miljoner i budget väldigt mycket pengar, men när jag nämner det för amerikanarna så börjar de fundera på hur många de kan göra i veckan. Vi har redan planer på tre remakes, men vilka de är kan jag inte säga i nuläget.

Vilka regissörer finns på din önskelista?

- Jag har haft kontakt med China Åhlander, producenten för "Äta sova dö".  Det är kvinnliga regissörer jag kommer rikta in mig på först och främst.

Vilken genre passar bäst för en amerikansk remake?

- Det är drama. Humorn är tyvärr inte intressant alls. Ett manus jag visade dem var en komedi, men det var ingen som garvade. Det är också därför de vill ha amerikanska manusförfattare som skriver om det.  Men de har även visat intresse för "Hamilton".

Daniel Bramme vill gärna komma i kontakt med kvinnliga regissörer och andra independent-filmmakare som har ambitionen att komma ut i USA. Kontakta honom på denna adress: brammeinfo@gmail.com

| 25 januari 2014 20:01 |