Film

Skribent

Jonatan Blomberg

7 april 2017 | 17:00

Hipp hipp hurra: Tarantinos "Death Proof" fyller 10 år idag!

Quentin Tarantino är en av filmvärldens mest säregna och hyllade regissörer och han stoltserar med flertalet kritikerrosade filmer under sitt bälte. Även om "Pulp Fiction", "Reservoir Dogs", "Inglorious Basterds" och "Kill Bill"-volymerna sannolikt är de filmer som klättrar upp i toppen på de flestas Tarantino-listor, så förtjänar "Death Proof" att dammas av och hyllas lite extra idag!
"Grindhouse" var ett projekt där de båda banbrytande regissörerna, och vännerna, Quentin Tarantino och Robert Rodriguez skapade varsin film som såldes tillsammans som en, med tillhörande fiktiva filmtrailers i mitten. En hyllning till filmbranschens forna dagar. Tarantino gav oss "Death Proof" och Rodriguez bidrog med "Planet Terror".
 
Även om jag inte föll för "Planet Terror" så har "Death Proof" med Kurt Russell, Rosario Dawson och Zoë Bell i huvudrollerna haft en särskilt plats i mitt filmhjärta - enda sedan första titten för tio år sedan.
 
Under en runda bordet-intervju för fem år sedan utsåg Quentin Tarantino "Death Proof" till sin sämsta film och lovade högtidligt att gå i pension innan han gjorde en lika dålig film igen. Frågan är däremot om "Death Proof" verkligen förtjänar en sådan sågning av sin skapare? För egen del har jag alltid hållit den avsevärt högre än så - dessutom är Tarantinos sämsta film, vilken den nu än må vara, fortfarande avsevärt bättre än väldigt mycket där ute i filmvärlden. 
 
 
Som en obotlig TV-fantast väntar jag fortfarande otåligt på den dagen då Tarantino meddelar att han ska skriva, regissera och producera sin första TV-serie för någon av de mer respekterade kabelkanalerna. Kanske är det en dröm som aldrig slår in... men ikväll kan jag i alla fall drömma mig bort och ta tillvara på chansen att hylla "Death Proof" med en titt på 10-årsdagen.
 
Båda delarna av "Grindhouse" finns tillgängliga hos HBO Nordic och i botten av diverse DVD-högar för en tjuga eller två på en mack nära dig. 
 
Vad tycker du, är födelsedagsbarnet verkligen Tarantinos sämsta?
| 7 april 2017 17:00 |