Film

Skribent

31 december 2009 | 13:25

Henriks favoriter från 2000-talet

00-talet är nu till och alla bär vi med oss våra filmiska minnen från decienniet som har passerat, både trevliga minnen och de vi helst skulle vilja glömma. Hela MovieZines redaktion nu har valt ut sina favoriter och nu är det dags för Henrik Emilson för att ge oss sina.

Filmpersonligheter som definierade 00-talet

Skådespelare: Matt Damon som växte upp under decenniet och visade att det går att göra avtryck i biroller samtidigt som han kunde återuppliva sig själv och karriären och bära den utmärkta Jason Bourne-serien på sina axlar.

Skådespelerska: Penélope Cruz som behärskar alla genrer, regissörer och lyfter alla filmer hon medverkar i.

Regissör: Michael Moore som revitaliserade dokumentärfilmen berättarmässigt och banade väg för att dokumentären åter visas på bio och inte är förpassade till TV.

En trend som jag aldrig vill återse: Sadistiska skräckfilmer a la "Hostel" och "Saw" som bara är menlösa utan spänning.

Det bästa som hänt filmvärlden under 00-talet är: I den svenska filmvärlden är det den spännande våg av västkustfilmare som gör lite som de vill utan att be om lov från Svenska filminstitutet, tänk "Farväl Falkenberg", "De ofrivilliga", "Man tänker sitt". Att Roy Andersson gjorde triumferande come back var naturligtvis också en höjdpunkt.

Årtiondets mest överskattade: Asiatiska skräckfilmer med vitkalkade barn och tjejer som tittar under lugg. Nej, det är inte läskigt.

Favoritfilmer från 00-talet

Sånger från andra våningen - Roy Andersson visade var skåpet ska stå, eller snararen kameran, som stod still i nästan alla scener.

Prinsessan och krigaren - Tom Twyker leker med ödets nycker i ett fantastiskt vackert och finurligt berättat drama.

Efter bröllopet - Danskarna kan det där med film och Susanne Bier övertygare starkt i ett emotionellt drama med en Rolf Lassgård på topp i huvudrollen.

Amelie från Montmartre - Lysande och kreativt berättat med en lika lysande och rådjursögd Audrey Tautou i huvudrollen.

De ofrivilliga - Ruben Östlund står ut som den starkaste kreativa kraften inom svensk film idag, en värdig arvtagare till Roy Andersson som skildrare av vår samtid.

Gå vidare till Jonas Appelbergs favoriter