Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

7 oktober 2018 | 20:00

Hedda Stiernstedt är Sveriges starkast lysande nya skådespelarstjärna

MovieZine har genom en exklusiv intervju, pratat med en av Sveriges mest lovande skådespelare om hennes båda roller i "Vår tid är nu" och "Svartsjön".
Det händer inte ofta, men ibland dyker det upp nya skådespelare som man som tittare är helt säker på att de har det - precis allt som krävs för att gå hela vägen. Redan innan den första säsongen av "Vår tid är nu" började sändas (för snart ett år sedan), minns jag hur jag satt och tittade på avsnitten inför en artikel jag skulle skriva lagom till premiären.
 
Serien hade med andra ord inte släppts för allmänheten ännu. Men jag var ändå helt säker på att jag såg en ny skådespelarstjärna födas genom Hedda Stiernstedts gestaltning av Nina Löwander i "Vår tid är nu". Spola fram tiden till ett år senare och Hedda har hunnit plocka hem en vinst på Kristallengalan, i kategorin för "årets bästa skådespelerska i en tv-produktion", för sin roll som just Nina. 
 
Vi träffades redan i augusti för en kort intervju tillsammans med resten av de nya "Jönssonligan"-skådespelarna, en film i vilken hon inom kort kommer att få axla den ikoniska rollen som Doris.
 
Det fanns vid det tillfället tyvärr inte tillräckligt med tid för oss att även hinna prata om de nya säsongerna av "Vår tid är nu" och "Svartsjön". Vilket är varför vi nu har styrt upp en ytterligare, exklusiv, intervju med stjärnskottet Hedda Stiernstedt.
 
Hedda Stiernstedt tar emot pris på Kristallengalan 2018. 
 
Innan vi börjar måste jag passa på att gratulera dig till din vinst på Kristallengalan, som du har hunnit knipa sedan vi sågs senast.
 
- Tack snälla!
 
Du vann passande nog för rollen som just Nina i "Vår tid är nu". Stämmer det att de två första säsongerna spelades in samtidigt?
 
- Det stämmer bra. Eller inte samtidigt, utan direkt efter varandra. Jag tror vi hade ungefär en veckas uppehåll mellan inspelningarna av de två första säsongerna. 
 
Då kan vi med andra ord förvänta oss ytterligare en Kristallen-vinst om ett år igen då?
 
- Haha, nej det vet jag inte. Men kanske någon av de andra kan få en nästa gång? Jag är superglad för den jag redan har, så nu är det någon annans tur!
 
Filip Berg och Hedda Stiernstedt i nya "Svartsjön".
 
Senare i oktober är du aktuell med en prequelsäsong till Viaplay-serien "Svartsjön" också. Jag som redan har fått se delar ur båda dessa serier kan ganska direkt se att det finns en tydlig gemensam nämnare för dina båda karaktärer i höst. Nämligen moderskap.
 
- Ja! Jag undrade hur du skulle lyckas koppla ihop de serierna, men det stämmer verkligen jättebra.
 
Om jag inte har missat något är du inte mamma själv än? Har du gjort något särskilt för att förbereda dig inför dina roller?
 
- Nej, det är jag inte. Jag har spelat mamma även innan "Vår tid är nu" och "Svartsjön" och gjorde inför den rollen lite research hos en av mina vänner som har barn. Jag intervjuade henne och försökte sätta mig in i det. Att när man får barn så är det vad som betyder allra mest i ens liv. Jag har försökt att föreställa mig den känslan, trots att jag inte har den erfarenheten själv med mig sedan innan.
 
- Samtidigt har jag inte haft några drogproblem heller. Något som båda mina karaktärer i "Vår tid är nu" och "Svartsjön" har haft i olika utsträckning. Det samma gäller mina olika karaktärers psykiska problem och så vidare.
 
Nej, det hade varit lite omständigt om skådespelare var tvungna att ha upplevt allt innan de fick axla en roll. Hade blivit särskilt problematiskt att rollsätta mördare, eller något annat hemskt då.
 
- Haha, exakt. Jag spelar dessutom två mammor som på olika sätt har misslyckats med sina uppdrag som föräldrar. De har inte satt barnens välmående först, vilket straffat sig i längden.
 
Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson i "Vår tid är nu". 
 
Minst sagt! Jag skulle också vilja passa på att prata lite om att det nu officiellt [äntligen] är Nina och Kalle. Något de flesta tittare lär ha hoppats på under den första säsongen. Vi fick däremot inte se hur det gick till när de berättade nyheten för sina respektive eller Löwanderfamiljen. Spelade ni in några sådana scener som sedan ströks, eller var tanken alltid att utnyttja tidshoppet på det här sättet?
 
- Tanken var, vad jag vet, nog alltid att använda tidshoppet på det här sättet. Vilket på sätt och vis är en lite riskabel chansning. Jag kan förstå om vissa tittare hade velat få se mer exakt hur det gick till när Nina och Kalle äntligen fick varandra.
 
- Samtidigt känner jag att när alla väl har fått ta del av den tredje säsongen, kommer man att få igen det man missat. Genom att man istället ser helheten på ett annat sätt. Jag kan inte gå in i detalj kring handlingen i nästa säsong, men jag förstår tack vare den varför tidshoppen varit väldigt viktiga för helheten.
 
 
När vi tittare får se hur Nina och Kalle pratar med sina ex, verkar det i alla fall som att Kalles familj tog nyheten bäst. 
 
- Precis, vi får se att Kalle och Sonja fortfarande verkar vara vänner, medan Nina har en avsevärt sämre relation med sin ex-man. Även Helga och resten av familjen Löwander verkar under tidshoppet ha insett att om Nina skulle klara av att ta sig ur mörkret, behövde Kalle få finnas där och stötta vid hennes sida.
 
När det kommer till "Svartsjön" har jag bara hunnit ta del av de två första avsnitten än så länge. Men baserat på vad jag har sett hittills, är det utan tvekan en av mina favoriter av alla nya svenska serier från i år. Alla skådespelare känns verkligen helt perfekta och naturliga i sina roller.
 
- Wow, vad kul att du tycker det!
 
Inledningsvis är det dessutom din karaktär, Minnie, som har de allra mest krävande scenerna. Jag vet däremot inte om det fortsätter så?
 
- Haha jo, det blir till och med värre. Men det blir inte bara mer krävande för min karaktär, utan för flera av de andra också. För min del var det däremot väldigt intensiva scener redan från starten, precis som du säger. 
 
- Min karaktär är dessutom lite flummig eftersom man aldrig riktigt vet om hon ljuger eller inte. Ibland ljuger hon ju även för sig själv. Samtidigt ska hon inte vara "bra" på att ljuga, utan mer psykiskt skör. Jag hoppas att folk som tittar kommer att uppskatta henne för vad hon är. För det är en väldigt komplicerad karaktär.
 
Filip Berg och Anna Åström i första säsongen av "Svartsjön".
 
Med tanke på att den nya säsongen är en prequel till den första, bör man med andra ord kunna se den även utan att ha sett något tidigare. För de som inte såg den första säsongen av "Svartsjön", kan du förklara lite vad det är för typ av serie?
 
- Absolut. Det är en helt fristående säsong, man kan med andra ord se den nya säsongen även utan att ha sett den första. Det som är kvar från den första säsongen är Filip Bergs karaktär [Johan], samt två andra karaktärer som gör väldigt korta inhopp. De som såg den första säsongen kommer nog framför allt att känna igen sig i stämningen, samt att man får lära känna Johan lite bättre. I övrigt skulle man väl kunna kalla säsongen för en slags skräckthriller.
 
Jag fick själv lite vibbar av Martin Scorseses "Shutter Island" (2010).
 
- Ja, något åt det hållet i alla fall. Det är meningen att det ska vara lite nervkittlande. Man kommer exempelvis se min karaktär gå omkring och smyga runt otroligt mycket. Jag fick smyga runt och spana på saker mest hela tiden under inspelningarna tyckte jag, haha.
 
Din karaktär har även ett gäng gripande scener, där du verkligen får skådespela ordentligt. Du ser ofta väldigt plågad ut, men på ett naturligt sätt.
 
- Vad skönt att du säger det! Jag har faktiskt varit lite nervös över hur min karaktär ska tas emot. Eftersom det finns så många lager av henne - och att hon ibland inte själv riktigt vet vad som är verkligt.
 
- Det är svårt att spela någon som ska ljuga både för sig själv och för andra, när det ibland dessutom är meningen att hon ska ljuga "dåligt". Det finns en risk att hon kan upplevs som osann rakt igenom, om man inte klarar av den balansen.
 
 
Jag har en sista fråga, där jag skulle vilja blicka framåt lite. Nu är du aktuell med både "Vår tid är nu" och "Svartsjön". Du spelar samtidigt in en tredje säsong av "Vår tid är nu" och den nya "Jönssonligan"-filmen, i vilken du kommer att spela Doris. Det skulle inte förvåna mig om du började få erbjudanden om roller även från utlandet. Är en internationell skådespelarkarriär något du strävar efter?
 
- Absolut, på sätt och vis i alla fall. Jag tycker alltid det är lite komplicerat att svara på den frågan. Jag är inte nödvändigtvis intresserad av en roll bara för att den är internationell. Mitt bästa exempel på det är att jag i samma veva som jag tackade ja till rollen i "Vår tid är nu", även hade blivit erbjuden en roll i en amerikansk tv-serie. Rollen som Nina var däremot bättre, med ett bättre manus.
 
- Jag vill med andra ord inte göra utlandskarriär till varje pris, utan göra det som i stunden känns roligast och mest utmanande. Det som talar för en möjlig utlandskarriär i framtiden är att det finns så många fler intressanta roller internationellt, med tanke på det enorma utbudet. Jag har däremot inte ångrat mig en sekund efter att jag tackade ja till "Vår tid är nu".
 
De nya "Jönssonligan"-skådespelarna tillsammans med Tomas Alfredson som är filmens regissör.
 
"Vår tid är nu" släpper nya avsnitt varje måndag på SVT Play, "Svartsjön" drar igång onsdagen den 10 oktober på Viaplay och den nya "Jönssonligan"-filmen släpps på bio vid julen 2019. 
 

Läs också: MovieZine möter nya "Jönssonligan"

 
Vad tycker du om Hedda Stiernstedts porträtt av Nina Löwander? Ser du också fram emot att få ta del av nya "Svartsjön"? Kommentera gärna nedan!
| 7 oktober 2018 20:00 |