Serie

Skribent

Robin Hakanen Martio

9 januari 2020 | 13:30

HBO Max landar Cary Fukunagas nya tv-satsning: "Den siste mohikanen"

Bond-regissören skiver manus baserad på den kända boken.
HBO:s kommande ansiktslyftning HBO Max spelar ut alla sina kort; utöver att tjänsten kommer att innehålla samma utbud som dagens streamingplattform, så har det friskt köpts upp nya rättigheter till serier och filmer samt planerats nya exklusiva produktioner - varav ”Den sista mohikanen” är i spetsen av dem.
 
”Den siste mohikanen” är en novell vars mest kända filmatisering landade i biograferna i början på 90-talet, då med Michael Mann (”Heat”, ”Collateral”) bakom kameran, och Daniel Day-Lewis framför den. Nästan trettio år senare så är det nu dags för någon annan att ta över tyglarna.

The Hollywood Reporter rapporterar att Fukunaga (”True Detective”, ”No Time To Die”) kommer att agera manusförfattare i den kommande tv-serien baserad på den klassiska boken. Sällskap i skrivarverkstaden får han av Nick Osborne, som hittills sin karriär har vart mest bekväm som producent, bland annat för filmer som ”Bröllopsprovet” och ”Remember me”.

För regin står Nicole Kassell, en regissör som filmat en lång rad TV-serier – bland annat inräknat ”The Killing”, ”The Americans” och ”Watchmen”.

Boken utspelar sig i mitten av 1700-talet under ett våldsamt krig, och bygger på verkliga händelser. Det handlar om romans, glädje och sorg samt en hel del spänning och action.

Kassel har i ett uttalande sagt att Fukanaga och Osborne gör en egen nytolkning av novellen, där de fördjupar sig i karaktärerna och utvecklar storyn. Målet verkar också vara, likt boken, att utforska kulturer som ofta befinner sig i periferin eller blir bortmarginaliserade. Men det kommer inte göras med några silkesvantar, hellre med blod svett och tårar – att döma av tidigare filmatiseringar.
| 9 januari 2020 13:30 |