Serie

Skribent

Oskar Möller

20 januari 2023 | 09:30

HBO lägger ner populära ungdomsserien efter endast två säsonger

"Gossip Girl" skrev för alltid in sig i tv-historiens ärevarv för glossiga ungdomserier - men nu läggs uppföljaren ner av HBO/ XoXo.
"Gossip Girl" definierade tv-formatet under millenniets första årtionde - serien hade sin premiär under streamingtjänsternas första kravlande babysteg - och tre år efter att SATC hade sitt sista avsnitt i 2004.
 
Den fristående uppföljaren lanserades 2021 och fölljer en grupp bortskämda ungdomar och deras stackars lärare som catfishar sina studenter med ett instagramkonto (!) döpt till - you guessed it - Gossip Girl. Tanken är att få de bångstyriga små liven på rätt köl i livet, men tillvägagångssättet är inte så etiskt nogräknat.
 
Uppföljaren var en succé på streamingtjänsten i början av sin lansering men gick därefter stadigt ner i tittarsiffror under de två säsongerna till den grad att HBO bestämde sig för att lägga ner den, enligt Indiewire.
 
Blake Lively och gänget regerade tv-skärmarna innan streaming tog över världen
 
Det var en ganska briljant tid att släppa en serie orienterad mot unga tjejer (och gays!) sugna på att fylla tomrummet som uppstod efter att Carrie, Samanta och de andra tjejerna vinkat farväl (för att återkomma i tre långfilmer med blandat mottagande). GG blev snabbt en snackis bland tweens och seglade upp som storfavorit för ungdomar i tv-landskapet.
 
Det är något tidslöst med att följa eliten på Manhattan i New York, vare sig det är millenieskifte, samtida miljö eller ett magnifikt sent 1800-tal. Med alla de bästa förutsättningarna var det alltså föga förvånande att "Gossip Girl" tronade på höga tittarsiffror under den sista tiden vi var tvungna att schemalägga tittandet efter satta programtider.
Serien lanserade även Blake Livelys karriär - det var den som gjorde henne till ett hushållsnamn. Fans av smått bindgalna och inte så tweenvänliga "The Boys" på Amazon känner nog även igen Chace Crawford från hans härliga roll som mermanklunsen "the Deep".
 
Originalseriens Chace Crawford pratar numera med fiskar i "The Boys"
 
Originalserien fick hela sex säsonger och lades ner först i slutet av 2012 - en tid då det stod klart att streamingtjänster var framtiden (men långtifrån det utbud och de möjligheter vi har idag).  Uppföjaren läggs alltså ner efter endast två säsonger, men fans av SATC har ändå uppföljaren till "And Just Like That" att se fram (?) emot.
 
 

Läs Intervjun med nya "Gossip Girl" stjärnan Jordan Alexander här!

| 20 januari 2023 09:30 |