EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

28 november 2021 | 18:00

"Gossip Girl"-stjärnan: "En ny serie för en ny era"

"Tiderna har förändrats så mycket under de senaste tio åren." Jordan Alexander berättar om hur nya versionen av "Gossip Girl" skiljer sig från originalet.
En av 2000-talets stora ungdomsserier är åter på modet. ”Gossip Girl” har återuppstått, åtta år efter säsongsfinalen då vi lämnade Serena, Blair, Chuck och de andra kidsen på Upper East Side. En ny generation har tagit över makten i korridorerna på den fina elitskolan - men en hemlig skvallertacka följer varje steg de tar och sprider varje snaskig detalj via Instagram.

Kanadensiska skådespelaren och artisten Jordan Alexander spelar en av de sju huvudrollerna, populära Julien, som får en del drama på halsen när hennes halvsyster dyker upp från ingenstans. Precis som förr följer serien det snuskigt rika och omöjligt vackra tonårsgänget genom kärlekstrubbel och intriger i Manhattans lyxigaste miljöer.

Dagen efter att HBO Max kom till Sverige och ”Gossip Girl” dök upp i våra liv på nytt fick jag möta Jordan Alexander via Zoom för ett samtal om guilty pleasure-serier, sociala medier och det kaos som väntar nu när säsongen rullar vidare med nya avsnitt.

Nya "Gossip Girl" är en fortsättning på den gamla serien. Kan du berätta om hur de är sammanlänkade, och hur de skiljer sig?

- Det känns som en ny era för ”Gossip Girl”. Serien följer ju high school-elever så när man tittar in tio år senare kommer det att vara nya elever. Några av dem kanske är samma stereotyper? Men det är nya och annorlunda människor, och samma sak gäller för ”Gossip Girl” i en ny era. Skillnaden är också att tiderna har förändrats. Så mycket har hänt under de senaste tio åren, och det märks även i serien för den speglar vad som sker i världen.

Tror du det är så annorlunda att vara ung idag än år 2007, då originalserien började sändas?

- Herregud, jag tror att bara sociala mediers genomslag har vänt upp och ned på allt. När man är i den åldern känner man sig redan som att alla tittar på en och dömer en. Och lägg till en plattform där alla verkligen tittar på dig, och dömer i viss usträckning. Förhoppningsvis är folk vänliga. Men det kan vara en utmaning. Jag är riktigt imponerad av dagens tonåringar och hur väl de verkar hantera det.
 
 
Hur lik är du din karaktär Julien?

- Haha, inte alls. Julien är kanske den av alla mina rollfigurer som är minst lik mig. Och det är kul! Det har hjälpt mig bli mer empatisk. Jag måste granska henne och förstå henne och hennes gärningar. Det är väldigt intressant.
 
På tal om stereotyper: i high school-filmer och serier finns det alltid speciella roller. Så vem är Julien? En bitch, en mean girl, den snälla flickan…?

- En annan sak med den här serien är att karaktärerna är mycket mer nyansrika. Visst finns det stereotyper där, på ytan, men så mycket konflikter pågår inom dem - vilka är de och vad står de för? Det tror jag bara är naturligt. För vi motsäger oss själva. Vi säger en sak men gör en annan, eller så växer vi och utvecklas. Jag tror våra karaktärer är nyanserade och komplexa. Julien kan dock vara en mean girl… Även om hon inte beter sig som en, så finns det något elakt i en person som ser dåliga saker hända utan att agera. Speciellt när man kan, och har den makten.

Det finns en ny Gossip Girl i stan, och redan i första avsnittet får vi se att det är lärarna som sköter sociala medier-kontot och sprider skvallret. Ett spännande val, tycker jag. Vad tyckte du om den twisten?

- Jag tyckte det var riktigt coolt och en häftig idé. De har ju gjort ”Gossip Girl” i många år, så när man gör en ny säsong måste man kunna vända på saker och ting. Författarna bakom serien är fantastiska och kloka människor som gör en väldigt bra serie. Jag älskar alla möten mellan lärarna i serien, de får mig att skratta högt!
 
 
Originalserien hade Serena och Blair i fokus, de var liksom ”frenemies” - vi har inget bra ord för det i Sverige. I den här serien verkar det vara du och halvsystern som står för konflikterna.

- Jag älskar systrarnas historia, den är otrolig. Jag har själv två systrar, och när jag först mötte Whitney Peak så blev jag nästan förälskad. Hon är också en grym skådis. Så det var en spännande utmaning att leka med den dynamiken. De två systrarna försöker komma varann nära för första gången, men externa krafter drar dem isär. Det skapar spänningar som blir bra tv.

Du är 28 år, så något äldre än Julien… Tvekade du alls inför att spela tonåring?

- Nej… Min förra roll var också en tonåring. När jag provspelade visste jag inte riktigt om jag kunde spela tonåring igen, för redan förra gången kändes det som en aning osannolikt. Men jag känner mig passionerad inför den här rollen och vill porträttera henne ärligt, och jag hoppas att jag har lyckats.
 
Såg du själv original-”Gossip Girl” när den sändes?

- Jepp! Jag såg den när den sändes, och jag såg även om alltihop samma sommar jag hade fått rollen. Jag hade kommit till New York och satt i karantän och klämde allt på en månad.
 
 
Har du själv några tv-serier som är lite som guilty pleasures för dig?

- Mina systrar fick mig att titta på en av ”Real Housewives”-serierna. Sen fastnade jag, så den skulle kunna vara min guilty pleasure. Det är så fascinerande! Och på ett sätt hjälper den mig inför ”Gossip Girl”, att förstå hur superrika människor rör sig genom världen. Jag får säga att det är min research.

På ett mer seriöst tema: det debatteras om Instagram och sociala medier kan vara skadligt för unga människor och speciellt tjejer. Du spelar en influencer, du är själv en influencer med många följare på Instagram. Vad är din åsikt?

- Det är ingen debatt. Det finns definitivt skadliga aspekter. Men jag tror också att det finns många fördelar med sociala medier. Med varje form av kommunikation kommer det en lärningskurva, hur använder vi det på ett säkert sätt? Jag tror definitivt det kan vara giftigt men också ett toppenställe som enar människor och uppmuntrar dem till att vara sig själva.

Vad kan vi vänta oss av säsongens andra halva?

- De sista sex avsnitten skruvar verkligen upp dramat. I de första sex handlar det om att möta karaktärerna och lära känna dem. I de här sex nya kommer att ställas på sin spets. Det blir kaos. Vilket blir väldigt spännande att se, för det var spännande att spela in dem.
 
 
”Gossip Girl” finns att streama på HBO Max.
| 28 november 2021 18:00 |