Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

26 januari 2022 | 10:00

Streamingtips: Nu finns "Downton Abbey"-skaparens nya serie hos HBO Max

Om kostymdraman brukar vara din grej och du exempelvis gillade "Downton Abbey" - då råder det ingen tvekan om att "The Gilded Age" bör ges en chans.
Julian Fellowes är skaparen bakom den omåttligt populära tv-serien "Downton Abbey", kostymdramat som framgångsrikt lät oss hänga med den brittiska överklassen under sex säsonger - som utspelade sig i början av 1900-talet. När Fellowes fick förtroendet och pengapåsen att skapa ett nytt kostymdrama åt HBO Max, så bestämde han sig däremot för att backa bandet några år för att kunna utforska "den förgyllda tidsåldern" i New York.
 
Den förgyllda tidsåldern ("The Gilded Age") var en tid under slutet av 1800-talet i USA, när industraliseringen och järnvägsbyggandet gjorde att många särskilt goda (och gärna ofta hänsynslösa) affärsmän snabbt kunde bygga upp stora förmögenheter. När deras nyrika familjer började flytta in bland familjerna som tillhörde "det gamla New York", som funnits där sedan stadens begynnelse, ansågs man däremot fortfarande inte vara fina nog... oavsett hur mycket pengar man hade. 
 

Vad handlar "The Gilded Age" om?

 
Carrie Coon och Morgan Spector i "The Gilded Age".
 
Efter att ha kollat in det första avsnittet av "The Gilded Age" så står det nu klart att vi får följa Marian Brook (Louisa Jacobson Gummer, Meryl Streeps yngsta dotter) vars pappa precis dött och lämnat henne helt utan pengar. Lyckligtvis har Marian två fastrar långt bort i New York, som dessutom råkar tillhöra "det gamla New York" och hon får helt enkelt flytta in i deras hus för att kunna överleva. Fastrarna spelas för övrigt av Christine Baranski och Cynthia Nixon. Eftersom Marian själv är ny i New York så är det genom henne som vi tittare får lära oss hur världen "fungerar".
 
På andra sidan gatan har den stenrika järnvägsfamiljen Russel byggt upp ett palatsliknande hus. George Russel (Morgan Spector) introduceras i serien med en scen i vilken han bestämmer sig för att ruinera en konkurrent genom att betala för att lägga ett nytt järnvägsspår bredvid konkurrentens. Det blir visserligen dyrt, men han räknar med att det kommer skrämma alla andra att gå med på hans bud i fortsättningen... om man inte vill råka ut för samma öde. Hans fru spelas av Carrie Coon ("The Leftovers") som har bestämt sig för att det gamla New York visst ska acceptera Russel-familjen, oavsett vad det kommer att kosta henne. 
 
Vi följer med andra ord den svinrika familjens försök att accepteras samtidigt som Marian, utan ett öre på fickan, valsar rakt in i acceptansen från familjerna som sedan länge redan tillhör det gamla New York. Men efter att ha växt upp utanför staden har Marian ett väldigt annorlunda sätt att tänka och se på världen, vilket vi får se prov på redan under det första avsnittet.
 
 
Precis som i "Downton Abbey" får vi givetvis även följa tjänstefolket i de rika familjernas hem. Det finns ett helt gäng olika sidokaraktärer, som troligtvis kommer att få allt större betydelse i serien framöver. Men baserat på skådespelarnas goda prestationer och de uppenbart påkostade miljöerna, så råder det i alla fall ingen tvekan om att det här är en serie som har stor potential att falla i smaken för alla gamla "Downton Abbey"-fans. Och kanske till och med introducera Julian Fellowes typ av berättande för en helt ny generation fans? 
 
Det första avsnittet av "The Gilded Age" finns nu på HBO Max, den första säsongen kommer att bestå av totalt tio avsnitt.
 

Läs också: HBO Max visar upp ett fullspäckat 2022 i ny maxad trailer

 
Har du hunnit ge "The Gilded Age" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 26 januari 2022 10:00 |