Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

22 september 2023 | 16:15

Hayao Miyazaki hittade ingen efterträdare - nu säljs Studio Ghibli

Det har varit osäkert hur Studio Ghibli ska styras den dagen Hayao Miyazaki slutar för gott. Men nu är framtiden säkrad.
Tio år efter att ha gått i pension, gjorde Studio Ghiblis medgrundare Hayao Miyazaki comeback, och han planerar att fortsätta ett tag till. Fast ingen comeback varar för evigt och vem som ska styra studion sedan har varit en stor och svår fråga, speciellt efter att Miyazakis son Goro slutgitligt och bestämt tackat nej:
 
- Det är för mycket att ta på mig själv. Det är bättre att lämna över det till någon annan.
 
Nu verkar det dock ordna upp sig, skriver The Guardian. Det japanska TV-bolaget Nippon TV, som finansierat Ghibli-filmer sedan mitten av 80-talet, går in och köper en väsentlig del av den klassiska animationsstudion. Hur mycket det kostade TV-bolaget är hemligt.
 
Det privatägda och mer än 70 år gamla Nippon TV har lovat att respektera Studio Ghibli och bygga vidare på dess internationella framgångar.
 
- Ghibli är en studio vi kan vara stolta över.
 
Studio Ghibli grundades 1985 av regissörerna Hayao Miyazaki och Isao Takahata, och producenten Toshio Suzuki, och har sedan dess nått enorma framgångar över med filmer som “Min granne Totoro” och “Prinsessan Mononoke”.
 
Studio Ghiblis senaste film, “The Boy and the Heron”, har i sedvanlig ordning blivit hyllad, men saknar fortfarande svenskt premiärdatum.
| 22 september 2023 16:15 |