Skribent

Alexander Dunerfors

30 september 2013 | 21:01

Harvey Weinstein spår en tuff Oscarssäsong

Filmmogulen kallar 2013 års Oscarsfight för den hårdaste han någonsin sett.

Sällan går det en Oscarsgala utan att Harvey Weinstein har en eller flera filmer i tävlan. Filmproducenten har varit med och skapat den Oscarshysteri som råder nuförtiden, där det gäller att marknadsföra sig hårt om man ska ha en minsta chans till en nominering.

Och det har lönat sig: Weinstein-studions fynd som "The King's Speech", "The Artist" och senast "Du gör mig galen!" har plockat hem guld i drivor. Men konkurrensen blir tuff i år, erkänner Harvey Weinstein.

- Det är den mest tävlingsinriktade säsongen jag varit med om. Är du inte redo för den, ge dig inte in, säger han på filmfestivalen i Zürich.

I år är inte ens hans egna filmer helt redo. Det var bara häromveckan som Oscarstippade "Grace of Monaco" med Nicole Kidman i huvudrollen flyttades till början av 2014, och kommer därmed att missa chans till nomineringar. Filmen var inte färdig nog, och får kanske sitt tillfälle att skina på Oscarsgalan 2015. Harvey hoppas däremot att "The Butler" ska bli hans lyckofilm i år, och inte heller "Fruitvale Station" ska glömmas:

- Filmen tjänade in 16 miljoner dollar, vilket är riktigt bra för en så smal film. Men än är vi inte klara med den. Ryan Coogler (regissören) gillar boxning och han ska få sin andra rond.

Dessutom sitter The Weinstein Company på favorittippade titlar som "Philomena" med Judi Dench, "August: Osage County" med Meryl Streep och biografin "Mandela: Den långa vägen till frihet". Så vi kan förmoda att det lär zoomas in på Harvey Weinsteins ansikte några gånger även under nästa Oscarssändning.

Vilka kan då utmana? Han kallar bland annat "Prisoners" för en farlig kandidat, skriver THR.

- Det är den bästa filmen jag har sett på hela året. Jag borde väl inte hylla en Warner Bros-film efter vad de gjort mot oss med "The Butler"... men de är goda människor och har gjort en bra film.

Vilka filmer tror du blir farliga på nästa Oscarsgala? Kommentera nedan.

| 30 september 2013 21:01 |