Mandela - Vägen till frihet (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Filmen är baserad på Mandelas självbiografi och tar oss med på en resa genom nobelpristagarens liv från barndom tills han fängslades och så småningom blev Sydafrikas förste demokratiskt valda president 1994.

I rollen som Mandela ser vi den brittiske skådespelaren Idris Elba och filmen behandlar den Mandela som förblivit okänd för större delen av världen - han som älskar snabba bilar och kvinnor, boxningsentusiasten, den skicklige advokaten och den beväpnade frihetskämpen. Vi får se hur det gick till när Mandela blev en internationell ikon.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MANDELA - VäGEN TILL FRIHET

Mandela for Dummies
Idris Elba briljerar som Nelson Mandela i en film som serverar en vacker och många gånger ytlig skildring av ett otroligt liv.

En biopic som har till uppgift att skildra ett helt människoliv arbetar med ofrånkomliga begränsningar. Eftersom så mycket ska berättas på så kort tid blir den med nödvändighet och i varierande grad ytlig, fragmentarisk och pliktskyldigt redovisande. Ju större omfånget är, desto högre risk att personen som skildras reduceras till en filmkaraktär som följer en välbekant snitslad dramaturgisk bana. Det rör sig med få undantag om en oerhört trist genre som sällan fördjupar publikens förståelse för objektet bortom tillrättalagda schabloner.

Den här typen av film brukar också bjuda på skådespelarprestationer av yppersta klass.

Om man hårddrar det.

"Mandela: Vägen till frihet", som ju tråkigt nog kommer extremt lägligt eller olägligt beroende på hur man vill se det, är lyckligtvis inte någon dålig film - sett i sammanhanget "påkostade filmbiografier som inte får lämna en enda tittare utanför", vill säga. Den följer Nelson Mandela från barndom till presidentskap och uppehåller sig av naturliga skäl länge i fängelset på Robben Island. Scenen där en stolt men plågad Mandela för första gången kliver in i sin absurt trånga cell är fruktansvärd, när man vet att han ska tvingas leva där i arton år.

"Mandela: Vägen till frihet" bygger på Mandelas självbiografi och ska ha fått upphovsmannens egen välsignelse innan inspelningarna drog i gång. Den är påkostad och oerhört vackert fotad, stundtals gripande och på det hela taget fyllig, för att inte säga svullen. Med i paketet följer också en övertydliga dialog och en hel del förenklingar av alla tänkbara slag.

Det enda Idris Elba har emot sig som Mandela är den lite för imponerande fysiken, där hans väldefinierade nackparti och kraftiga armmuskler ibland skär sig mot bilden av en man som har tillbringat så många år i fängelse. I takt med att Mandelas liv och fångenskap fortskrider mognar och åldras Elba på ett imponerade sätt, och blir i och med sin rolltolkning omedelbart oscarsspekulant.

Möjligtvis kommer vissa människor att vara aningen mätta på hyllningar och berättelser om den nyligen bortgångne Mandela, och därför välja bort Idris Elbas tolkning på vita duken till skada för filmens kommersiella framgångar. Mer sannolikt är väl tvärtom att "Mandela: Vägen till frihet" kommer att överträffa sin prognos vad gäller publiksiffror och inspelade pengar. Det är också sannolikt att dess tendens till överförenkling och icke-problematiserande kommer att få kritik från något håll. Vinnie Mandelas roll i många av de våldsbrott som ANC har förknippats med får här symboliseras av att hon tar på sig en uniform och ser sammanbiten ut, till exempel.

Sett till vad filmen företar sig att göra, att inspirera och hylla, och till dess form, den allomfattande biografin, är "Mandela: Vägen till frihet" en sevärd livsberättelse om en av världens allra största frihetsikoner, med en lysande Idris Elba i huvudrollen.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Jedi.Smilla
Slarvigt och utan själ! Svag 2/5
Erik
Fantastisk film 4/5!
Dimman
Skaplig film! De skulle dock inte nöjt sig med att endast utgå från Mandelas självbiografi utan också blandat från de historiska händelserna som påverkade hela det politiska läget! E inne på Puttes linje om vad som saknas, men är lite generösare i betyget! Idris Elba gör det riktigt bra och det är en fin produktion som är helt okej men saknar det som kunde höja den till skyarna! 
3/5
Visa fler (12)

Veckans populära filmer

Visa fler