Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 december 2023 | 20:00

Harry Shearer fyller 80 år - mannen bakom Mr. Burns är även känd från en 80-talskomedi

I årtionden har Harry Shearer gett liv till karaktärer som Mr. Burns, Smithers och Flanders i ”Simpsons”. Men har du sett honom framför kameran? Idag fyller han 80 år.
Mr. Burns, Smithers, Ned Flanders, Reverend Lovejoy, rektor Skinner och Kent Brockman är några av de mest kända karaktärerna i ”Simpsons”. De har också en annan sak gemensamt - det är samma röstskådespelare bakom alla, nämligen veteranen Harry Shearer. Men skådespelaren har gjort mycket annat förutom den populära TV-serien.
 
Han inledde karriären redan som barnskådespelare med gästroller i flera TV-serier och en filmdebut i Abbott & Costello-komedin ”Olycksfåglarna flyger till Mars” (1953). Han jobbade med både film, TV, musik och radio kommande åren. I slutet av 1970-talet anslöt han sig som skådespelare och manusförfattare på ”Saturday Night Live”, något han inte trivdes med.
 
 
Han fick ett smärre genombrott med en av huvudrollerna i kultförklarade komedin ”Spinal Tap” (1984), som basisten i titelbandet. Han fortsatte samarbeta med motspelarna Christopher Guest och Michael McKean på flera projekt, även som sina karaktärer och släppte bland annat tre skivor. Trio återförenas snart i en kommande uppföljare.
 
Se en av Shearers roligaste scener från ”Spinal Tap” här:
 
 
Förutom ”Simpsons”, som han bidrog med rösten till i 31 år (!) så har han även gästspelat i TV-serier som ”Pantertanter” (som George W. Bush), ”Lagens änglar”, ”Vänner” och ”Cityakuten”. Han har även medverkat i filmer som ”Wayne’s World 2” (1993), ”Min bästa väns bröllop” (1997), ”Godzilla” (1998), ”Truman Show” (1998) och ”Father Figures” (2017).
 
 
Han har även medverkat i flera av Christopher Guests mockumentärer, bland annat ”A Mighty Wind” (2003) som en transexuell folksångare och ”For Your Consideration” (2006) som en veteranskådespelare tillika snabbmatsmaskot. Han har nominerats till flera Grammys och Emmys, och vann en Primetime Emmy Award för ”Simpsons”.
 
 
Han har även fortsatt syssla mycket med radio och andra röstjobb, skrev scenparodin ”J. Edgar! The Musical”, krönikör för Los Angeles Times Magazine samt släppt flera soloalbum samt böcker. Han regidebuterade med sågade ”Teddy Bears' Picnic” (2002) och gjorde senare dokumentären ”The Big Uneasy" (2010).
 
Grattis på 80-årsdagen Harry Shearer!
| 23 december 2023 20:00 |