Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 augusti 2020 | 08:25

”Harry Potter och de vises sten” når milstolpe på bio

Den 19 år gamla barnfilmen har just passerat en miljard dollar i intäkter.
Nitton år gamla ”Harry Potter och de vises sten” har just nått en magisk milstolpe. Filmen, som startade hela fantasy-serien, har efter sin nypremiär på kinesiska biodukar slutligen nått en miljard dollar i biointäkter.

När Kinas biografer öppnar igen efter corona-pandemin är det med gamla beprövade klassiker på repertoaren, bland annat en 4K-restaurerad ”Harry Potter” i 3D. Filmen har under helgen spelat in över 13 miljoner dollar och fortsätter att locka mugglare till bio- och IMAX-salongerna under veckan, skriver Deadline.

- Det är fantastiskt att se hur "Harry Potter och de vises sten" förtrollar en ny generation. Att filmen är så populär i Kina bland publik som upptäcker den för första gången bevisar att de här historierna är tidlösa och universella, kommenterar Warner Bros Pictures.

Chris Columbus familjefilm släpptes hösten 2001 och introducerade Hogwarts-barnen Harry, Ron och Hermione för världens publik.

"Harry Potter och de vises sten" är nu med i den exklusiva skaran på 47 filmer som spelat in över en miljard dollar på bio. Men den har ännu en bit kvar till den mest framgångsrika - "Harry Potter och dödsrelikerna del 2", den stora finalen, drog in över 1,4 miljarder dollar världen över.
| 19 augusti 2020 08:25 |