TV

Skribent

Alexander Kardelo

1 februari 2018 | 06:00

Premiär ikväll: Vass kamp i köket i ”Kockakademin”

Johan Jureskog letar efter sin nya stjärnkock bland tio matlagningsglada ungdomar. Reality-tv möter kocktävling i TV3-aktuella "Kockakademin".
Restaurangägaren och köttentusiasten Johan Jureskog går nu in i en ny roll - som coach och domare i realityserien ”Kockakademin”. Här ska tio matglada ungdomar leva och bo tillsammans samtidigt som de tävlar om ett jobb på en av Stockholms finkrogar. Här väntar flankstek och beasås, tårar och knivskarp dramatik: lite som ett ”Paradise Hotel” i ett restaurangkök.

En av deltagarna är 25-åriga Youtubern Lisanna Carmen, som lovar matpassion och intriger från första början:

- Jag älskar matlagning, och har alltid gjort det. Jag har alltid velat vara med i ett matlagningsprogram, ”en dag ska jag stå där och laga mat i tv”. Och så blev det. Erfarenheten blev skitkul, jag lärde mig mycket. Och jag bråkade mycket också, haha. Det syns redan i första avsnittet hur mycket jag skriker och gapar. Men jag är bara mig själv hela vägen. Ingen kan någonsin ändra på mig, jag är som jag är.

Vad skiljer ”Kockakademin” från andra matprogram?

- Ett sånt här program har inte funnits förut, det är lite mer reality. Det kommer bli lite drama alltså.
 
 
Första avsnittet av "Kockakademin" bjuder på ett bekant upplägg för alla som någon gång fastnat framför "Masterchef" eller "Project Runway". Det är klassisk tävlings-tv med både tidspress och kreativ matlagning, där större  fokus på deltagarna och deras relationer ger programmet extra krydda.
 
Att se ambitiösa unga människor förenas i sin passion för köket, det hoppas Jureskog kan locka fler till krogbranschen.

- Jag hoppas det ska inspirera till att vilja jobba i kök, skrattar han. Men skämt åsido, ur tittarnas perspektiv är det roligt att folka utvecklingen hos de tio deltagarna. Från kaoset i första avsnittet till hur det blir ganska bra i slutet. Sen är det roligt att följa deras liv i huset. Det kommer bli stökigt. Det kommer bli diskussioner om mat och vin, och vad de förväntas att kunna till dagen efter.

- Sen finns ju även tävlingsdelen. De ska gå från ingenting till nånting, och i slutändan ska jag välja ut en person som får jobba med mig. Jag tror vem som helst kan titta och njuta av programmet. Det är fart och fläkt, det är roligt!
 
”Kockakademin” har premiär ikväll kl. 21:00 på TV3 och streamar även på Viafree.
| 1 februari 2018 06:00 |