KRÖNIKA

Skribent

Alexander Kardelo

13 augusti 2018 | 15:00

Har vi missförstått den nya Populär-Oscarn?

Oscarsgalans nya kategori väcker debatt och kritik. Men den kan bli priset vi saknat i alla år, utan att veta om det.
I 90 år har den gyllene statyetten delats ut till världens främsta filmer, regissörer och stjärnor. Galan har naturligtvis förändrats mycket med åren, lagt till nya kategorier och jurymedlemmar för att hänga med i tiden - och det var inte ens länge sen som antalet Bästa film-nominerade ökade från 5 till max 10.

Innan ändringar accepteras kommer de dock oftast kritiseras. Så när Akademin förra veckan gick ut och berättade om planerna på en ny kategori som skulle hylla populärfilm, svepte WTF-rubrikerna över media. Att ”Avengers” nu kan få tävla på samma villkor som ”Moonlight” kan leda till filmbranschens död, enligt vissa.
 

Guillermo del Toro vann stort i år med fantasy-dramat "The Shape of Water".
 
Men medan alla skriverier, krönikor och Twitter-hån tog över, frågade jag mig: har media misstolkat vad den nya Oscarskategorin är?

Se här. Akademin själva kallar det nya priset ”Outstanding achievement in popular film”. Detaljerna kommer avslöjas vid ett senare tillfälle, det är kanske så att Akademin själva ännu inte vet exakt vem eller vad som ska kunna nomineras.

Media tvekade inte innan man döpte om priset till Populär-Oscarn eller ”Bästa populärfilm”. Mark Wahlberg jublar och tror att Transformers-rullar äntligen får chans på tunga priser. Men riktigt så behöver det alltså inte vara.

Vi pratar alltså om en ”enastående prestation eller insats inom populärfilm”. Tänk om det här är priset som kan lyfta fram dem som länge jobbat utanför rampljuset. Tänk om det här är Oscarn som hedrar de stuntmän som gör filmer som ”Mission: Impossible - Fallout” möjliga, eller som äntligen kan uppmärksamma Andy Serkis performance capture-insatser? Kanske kan röstskådespelare få tävla mot casting directors.

Visst, det låter inte helt rättvist eller lättbedömt, men det skulle belysa helt nya sidor av filmvärlden. Och öppna upp blockbuster-publikens ögon för hantverket bakom filmerna. Filmvärlden har i många år ropat efter Oscars som ska kunna hedra just stuntmän eller performance capture. Tänk om det här är den.
 
Känslan när motion-capture fortfarande dissas av Oscarsgalan.
 
Förstå mig rätt - jag tycker inte heller att det är Akademins och Oscarsgalans rätta uppgift att belöna blockbusters. Breda filmer vinner på box office, bra filmer vinner Oscars, så har det alltid varit. Robert Downey Jr lär aldrig ta hem annat än Kids Choice Awards för rollen som Iron Man, men han skrattar hela vägen till banken och biopubliken älskar honom.

Jag älskar också när bra film och bred film kan vara samma film - ”Mad Max: Fury Road” och ”The Martian” är utmärkta exempel på mainstreamtitlar som lyckats vinna den svårflörtade Akademins gunst.
 
Men Oscarsgalans prestige och status bör inte smutsas ner för att öka tittarsiffrorna under galakvällen. Jag har svårt att tänka mig att de vill förvandlas till MTV Movie Awards, eller låta tittare ringa och rösta i en duell mellan ”Mamma Mia!” och ”Deadpool 2”. Förhoppningsvis har Akademin bättre koll än så. Låt oss spara hån och kritik tills vi faktiskt vet något om deras nya kategori.
| 13 augusti 2018 15:00 |