Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 augusti 2018 | 08:50

Ändringarna i Oscarsgalan får kritik

En Oscar för populär film? Inte så populärt när filmbranschen får tycka till.
”Filmbranschen dog idag”, twittrar skådespelaren Rob Lowe och han är inte ensam att undra vad exakt Akademin håller på med.

Igår kväll presenterades några nyheter inför kommande Oscarsgala, som vi gissade skulle bli rätt kontroversiella. Galan har kämpat med dalande tittarsiffror i flera år, och ”lösningen” innebär bland annat att hedra en bredare biosuccé med en nyinstiftad kategori. Man planerar också att tajta ned galan till tre timmar, så en del priser kommer inte längre delas ut i live-tv utan i reklampauserna.

Enligt Akademi-medlemmar som Variety talat med har de inte blivit tillfrågade om galans ändringar.

- De borde ha öppnat upp för alla. De har inte talat med medlemmarna. De har bara talat med folket som driver galan.

- Det känns problematiskt för Akademin och deras publika image, att ständigt behöva komma på dessa ändringar, kommenterar en annan medlem.
 
Filmbranschen hånar nya Oscar-kategorin
 
Bland dem som delat sina åsikter på Twitter finns Focus Features-chefen James Schamus, som driver med Akademins jakt på tittarsiffror:
 
 
Regissören Adam McKay ("The Big Short") har egna förslag på nya kategorier:
 
 
Skådespelaren Rob Lowe skriver att "filmbranschen dog idag efter många års sjukdom".
 
 
Disney insisterade på ändringar
 
Som Vanity Fair och flera andra medier rapporterar var det Disney-ägda kanalen ABC som insisterade på ändringarna i Oscarsgalan, för att hålla den relevant och aktuell. Det kan låta problematiskt då Disney står bakom många storfilmer som "Avengers: Infinity War", "Black Panther" och "Superhjältarna 2", som isåfall skulle kunna ha en chans på den nya Oscarsstatyetten.
 
Vad tycker ni om Akademins senaste ändringar? Lämna en kommentar nedan.
| 9 augusti 2018 08:50 |