Skribent

MovieZine

8 december 2015 | 19:00

Här är tidernas 5 bästa julkalendrar

Mer än 1600 deltog i vår stora omröstning.
För några dagar sedan frågade vi er läsare vilken av alla julkalendrar som egentligen varit bäst. Pelle Svanslös? Sunes Jul? Mysteriet på Greveholm?

Resultat blev som följer!

5. "Dieselråttor och sjömansmöss" (2002)
På femte plats hittar vi "Dieselråttor och sjömansmöss" från år 2002. Kalendern handlade om två barn, Ofelia och Philémon, som blev krympta och tillfångatagna av ett gäng råttor som bodde i maskinrummet på ett stort skepp. Serien var fylld av stora namn som Sven Wollter, Per Oscarsson ("jag är den jag är, och jag gör vad jag kan"), Brasse Brännström och Lasse Brandeby.

4. Pelle Svanslös (1997)
Med Björn Kjellman i huvudrollen som Pelle kunde inget gå fel. 1997 års "Pelle Svanslös" blev populär både hos vuxna och barn, och utspelade sig i ett vintrigt Uppsala där katterna kunde härja fritt. Vissa av karaktärerna hade mekaniska svansar som del av dräkterna, vilket gjorde att de kunde vifta på dem!

3. Tjuvarnas jul (2011)
Inspelad på Skansen var "Tjuvarnas jul" tänkt som en kalender i Charles Dickens anda, där Gustaf Hammarsten spelade huvudrollen som Kurre, en småtjuv, som träffar på sin dotter Charlie för första gången under julen. Siw Carlsson spelade den otäcka Madame Bofvén, som ledde tjuvgänget Klappsnapparna med järnhand.

2. Sunes jul (1991)
20 år tidigare hade Sune intagit TV-apparaterna runtom i landet i sin alldeles egna kalender. Vem kan glömma Peter Haber och Carina Lidbom som Sunes föräldrar, eller Gabriel Odenhammar som Håkan? Andreas Hoffer fullkomligt ägde rollen som den kärlekskranke Sune själv, och kalendern sågs totalt av närmare 3 miljoner människor, vilket var rekord för tidpunkten.

1. Mysteriet på Greveholm (1996)Med hela 33 % av rösterna tar alltså den här kalenderpärlan från 1996 hem priset som Sveriges bästa julkalender någonsin! Familjen Olsson, med pappa Leif, mamma Astrid, och barnen Melitta, Ivar och Lillan bestämmer sig för att fira jul på landet, men av misstag hamnar de i det hemsökta slottet Greveholm, istället för i huset de egentligen skulle hyra. Med en medryckande handling, ett spännande och lite läskigt mysterium, och en alltigenom härlig ton vann "Mysteriet på Greveholm" tittarnas hjärtan. Vem minns inte spökena Jean och Staffan? Eller "Greven" på vinden? Eller roboten Sprak? En tvättäkta svensk julklassiker!

Vilken julkalender är din favorit?
| 8 december 2015 19:00 |