CANNES 2022

Skribent

MovieZine

26 maj 2022 | 08:00

Här är filmen som vinner Guldpalmen enligt snacket i Cannes

"Oldboy"-regissören Park Chan-wooks thriller "Decision to Leave" ligger bäst till enligt kritikerna på filmfestivalen.
Sydkoreanska filmskaparen Park Chan-wook fick sitt stora genombrott med mästerverket ”Old Boy” år 2003. Därefter har han hyllats för filmer som ”Lady Vengance”, ”Thirst” och ”The Handmaiden”. Hans filmer har tävlat här i Cannes men ingen har lyckats vinna Guldpalmen…än. 
 
Nu har hans senaste film ”Decision To Leave” haft sin världspremiär här på Croisetten och blivit en het kandidat för att ta hem det åtråvärda priset. Filmen har hyllats av kritiker och toppar Screens kritikerundersökning med ett snittbetyg på 3,2 av 4.  
 
The Guardian skriver att Parks berättelse om en gift detektiv som slits mellan otrohet och sin moraliska plikt håller tittaren på tår hela vägen och ger den en 5:a i betyg.
 
Screen Daily skriver att det är en djupt tillfredställande thriller och Deadline passar på att hylla skådespelerskorna i filmen, främst huvudrollen Tang Wei som kallas extraordinär.
 
 
"Decision to Leave" är en otroligt fin och nervkittlande film som underhåller hela vägen, även om den känns lite lång. Men liksom hans tidigare filmer är denna även väldigt visuellt bländade. Fina bildkompositioner klipps snyggt och för historien framåt. Skådespeleriet är väldigt bra och jag förstår varför det snackats kring Tang Weis insats och tror absolut hon kan kamma hem priset för bästa skådespelerska. 
 
På lördag är det i alla fall dags för prisutdelningen och vi får se om Park Chan-wook äntligen kommer få sig en Guldpalm vilket jag tror är fullt möjligt. Jag håller visserligen lite extra på våra svenska hopp; Ali Abbasi med sin starka och spännande ”Holy Spider”, Ruben Östlunds hysteriskt underhållande ”Triangle Of Sadness” eller Tarik Salehs intressanta ”Boy From Heaven”. Må bästa film vinna! 
 
Erik Dalström
| 26 maj 2022 08:00 |