EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

9 maj 2016 | 19:00

Här är den rätta ordningen att se ”X-Men”-filmerna i

Om Bryan Singer får rekommendera finns bara ett självklart sätt att se dem.
En originaltrilogi och en prequel-trilogi... Var har vi hört det förr?

”Star Wars”-fansen debatterar flitigt om hur man bör uppleva storyn bäst, i premiärordning eller kronologisk ordning. För ”X-Men”-fans blir det hela lite svårare, då den femte filmen - ”Days of Future Past” - hoppade mellan dåtid och nutid, och skrev över några av de tidigare händelserna för att börja på en ny tidslinje.

Så hur gör man egentligen om man vill bekanta sig med ”X-Men” och är helt ny till filmserien? Vi frågade Bryan Singer, regissören bakom fyra av filmerna:

- Om du har tid… Känn ingen skyldighet, men om du har tid så ser du X-Men 1, 2… 3 (tillägger han tyst)… ”X-Men: First Class”, ”Days of Future Past” och sen ”Apocalypse”.

Inte så komplicerat, va? Om Singer får bestämma följer du premiärordningen. Även om han uppenbarligen gärna skulle radera ut trean, Brett Ratners "X-Men: The Last Stand", ur vårt kollektiva medvetande.Kommande ”X-Men: Apocalypse” är den största, längsta och dyraste X-Men-filmen hittills. Och medan folk har kallat den för en avslutning på prequel-trilogin, är det egentligen fel att se filmerna som två separata trilogier, menar Singer.

- Det är en sexologi. Är det ens ett ord? Om inte, så vad det än kallas när sex filmer hör ihop. Det är inte en trilogi. Det är en dubbel-trilogi. 

Men hur passar de två (snart tre) solofilmerna med Wolverine in i pusslet? Utspelar de sig i något parallellt universum? Singer svarar: 

- Nej, vi ser på Wolverine-filmerna och försöker se till att vi respekterar deras tidslinje och vice versa. James Mangold har till exempel en karaktär som han vill använda i sin nästa film, som också är med i ”Apocalypse”. Han ville se hur karaktären ser ut, för att försäkra sig om att det fanns en synergi. Så alla lever i samma universum. Visst tar man sig friheter, uppenbarligen, men… De måste alla samexistera, de ska inte stöta sig med varann.Facit: Se ”X-Men”-filmerna i ordningen de släpptes


”X-Men” (2000)

”X-Men: Apocalypse” (biopremiär 18 maj)

Så. Skönt att få det löst! Se efter också om du ser Marvel-filmerna i rätt ordning.
| 9 maj 2016 19:00 |