Film

Skribent

MovieZine

13 mars 2020 | 11:00

Hannes Holm gör film av "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"

SF Studios och regissören bakom "En man som heter Ove" planerar en stor familjefilm på Sveriges folkkäraste julsaga. Biopremiär 2021.
"Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" ska bli spelfilm, baserad på Tage Danielssons bok från 1964 och den tecknade kortfilmen från 1975.

Filmen kommer att vara en dramatiserad bearbetning av Tage Danielssons berättelse i boken "Sagor för barn över 18 år" från 1964. Genom den tecknade kortfilmen "Sagan om Karl-Bertil Johnssons julafton" från 1975 (i regi av Per Åhlin och manus av Tage Danielsson) har den blivit en av Sveriges folkkäraste julsagor, och visas på TV varje år på julafton sedan dess.

Regissör Hannes Holm, med publikframgångar såsom "Ted – För kärlekens skull" (2018), "En man som heter Ove" (2015) och den tidigare Sune-trilogin, ser fram emot uppgiften:

- Vissa sagor förtjänar att bli verklighet. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är en sådan berättelse och det är med pojkaktig iver och stor vördnad som jag åtar mig uppgiften att tillsammans med SF Studios göra live action-film på denna svenska folkhemspärla. Filmen med dess starka karaktärer kommer att bli en fantastiskt lekfull saga som man ska ta på största allvar, kommenterar regissören.
 
Large ebd0a5fbfc98433da6479e7a658acf48 original
 
Berättelsen handlar om 14-åriga Karl Bertil, som är varuhusdirektör Tyko Johnssons son. Hans utstakade väg i livet är att bli som sin far. Men Karl Bertils hjälte är Robin Hood. I denna film kommer detta tas ett steg längre än i TV-versionen. Den fattiga flickan Vera, hennes syster på barnhemmet och den hänsynslösa barnhems-föreståndaren korsar alla Karl Bertils väg. Och ingen är sig lik när historiens når sitt slut. Inte ens Tyko.

Planen är en storfilm "för hela familjen som når över flera generationer", skriver SF Studios i ett pressmeddelande. Filmen kommer att spelas in under hösten och ha biopremiär julen 2021.
 
- Vår gemensamma ambition är att göra en storfilm som man kan gå och se med hela familjen och som ska kännas lika relevant för dagisbarn som för pensionärer, säger Hannes Holm.
| 13 mars 2020 11:00 |