Film

Skribent

Patrik Jonsson

29 maj 2014 | 20:01

"Halt and Catch Fire" fångar 80-talskänslan

På måndag börjar serien på Filmnet, endast en dag efter premiären i USA. Ni ska alltså ringa in 2:a juni ifall ni är intresserade av 80-tal och datorer.

Den trevliga "flugan" med att låta TV-serier börja sändas här hemma i Svea tätt efter USA-premiärerna fortsätter alltså att flyga och surra, så här passande nog in mot sommaren. Detta är självklart någonting jag uppskattar och säkerligen många fler med mig, this is the way to do it! Denna gång är det alltså Filmnet som erbjuder oss alla en mycket tidig premiär och serien heter alltså "Halt and Catch Fire" vilken i sig är sprungen från succékanalen AMC.

En kanal som på senare år radat upp med succé efter succé, eller vad sägs om till exempel "Breaking Bad", "Mad Men", "The Killing" samt "The Walking Dead"? Kommer "Halt and Catch Fire" att leva upp till dessa serier, kanske främst till "The Killing" vilken den mer eller mindre ersätter? Svaret på den frågan är naturligtivs lite för tidigt att spotta ut då jag ännu så länge endast tagit del av seriens pilotavsnitt.

Vad jag dock kan förtälja är att produktionen är jäkligt snygg, genomtänkt och innehar en mycket detaljerad samt stämningsfull tidskänsla. "Halt and Catch Fire" utspelar sig nämligen under det tidiga 80-talet, att döma av pilotavsnittet närmare bestämt 1983, då biopremiären av "Jedins återkomst" skymtar förbi i ett par scener. Serien kretsar främst kring datorbranschen och dess begynnelse, visserligen fanns datorer långt innan tidigt 80-tal, men här snackar vi allså om själva boomen. I centrum står ingenjören Joe (Lee Pace), visionären Gordon (Scott McNairy) och underbarnet Cameron (Mackenzie Davis) som tillsammans bestämmer sig för att utmana de företagsjättar (IBM, Apple etc.) som fullständigt kontrollerar datorbranschen. De har nämligen insett att främst IBM:s PC:s lider av en hel del brister och att det faktiskt finns några kryphål till att liksom nästla sig genom rättighetsträsket och genom detta skapa en helt egen dator.

Detta kanske låter krångligt? Åtminstone är det rätt krångligt för mig, som är relativt oinsatt i datorvärlden, att försöka berätta om själva handlingen, främst då om datorerna och dess historia. Därför ska jag inte kasta mig in djupare bland just datorerna, då blir det ändå bara fel innan det är färdigt.

"Halt and Catch Fire" (som för övrigt är ett gammalt datorkommando) fokuserar dock inte endast på datorer, teknik, ettor och nollor. Det ges, tack och lov, även plats åt familjeband, karaktärsfördjupningar och annan dramatik. Jag säger tack och lov därför att detta gjorde nämligen serien tämligen intressant även för en glad datoramatör som mig själv. Lägger man dessutom till en riktigt trevlig tidskänsla med fantastisk musik, härligt mode och massor av nostalgi så tycker jag ändå att pilotavsnittet var bra. En fördel har man nog dock ifall man är genuint intresserad av datorer, jag tror helt enkelt att man får ut så pass mycket mer då. För en annan kan serien så klart vara både intressant och lärorik, men jag fortsätter nog endast att titta ifall de håller allt runtomkring vid liv.

Skådespelarna var det absolut inget fel på, Lee Pace känner nog ni flesta igen från "Hobbit"-filmerna, men han har även haft roller i serier som "Pushing Daisies" samt "Wonderfalls" och framöver kan ni beskåda honom i "Guardians of the Galaxy". Scott McNairy kan väl räknas som något mindre känd, han har dock haft mindre roller i filmer som "Argo" och "12 Years A Slave", medan Mackenzie Davis har skymtas i "That Awkward Moment". Huruvida dessa skådespelare är kända sedan tidigare eller inte spelar dock egentligen en mindre roll, huvudsaken är ju att de sköter sig bra och de gjorde de onekligen i "Halt and Catch Fire".

Ska man då ge den här serien en chans? Jomen det tycker jag, pilotavsnittet var som sagt helt klart godkänt och det känns som att detta är en serie som har potential att växa. Ja, och ni som är datorintresserade ska definitivt inte tveka, det ska inte ni som älskar 80-talet heller för den delen. För övrigt består seriens första säsong av tio avsnitt och premiär blir det alltså på Filmnet måndagen 2 juni.Ifall ni tyckte trailern var för kort kommer här en behind the scenes-video:

| 29 maj 2014 20:01 |