Spel

Skribent

Anders Eklöf

15 november 2021 | 12:01

Grattis Master Chief: "Halo"-spelen fyller 20

Den 15 november 2001 släpptes "Halo: Combat Evolved" tillsammans med konsolen Xbox, som blev starten på en populär och långvarig spelserie.
Den 15 november 2001 släpptes den allra första Xbox-konsolen i USA (i Sverige fick vi vänta till den 14 mars året efter), tillsammans med spelet "Halo: Combat Evolved" av spelstudion Bungie. Sedan dess har otaliga uppföljare kommit och serien har hunnit byta utvecklare till 343 Industries, medan Bungie fokuserar på sin egna "Destiny"-serie. 
 
Det första spelet började sin utveckling redan 1997 och var från början ett strategispel, sen ett actionspel med ett tredjepersonsperspektiv och slutligen en förstapersonsskjutare som banade vägen för genren på konsoler. "Halo" skulle egentligen släppas exklusivt till Mac-datorer, precis som deras tidigare spel "Marathon" och  "Marathon 2: Durandal", men Bungie köptes senare av Microsoft och det beslutades att det skulle bli ett lanseringsspel till deras kommande konsol Xbox. 
 
 
Tjugo år senare håller "Halo: Combat Evolved" fortfarande, där vi får styra den cybernetiskt förbättrade supersoldaten Master Chief och den artificiella intelligensen Cortana när de kämpar mot otäcka utomjordingar på den mystiska ringformade världen. 
 
Jag minns än idag inledningen till banan "The Silent Cartographer" med rysningar i hela kroppen. När Master Chief och ett gäng soldater landar på en strand och kämpar mot de skjutglada covenanterna till takt av den ikoniska temamusiken av Martin O'Donnell förs tankarna till landstigningen i Normandie, samtidigt som jag njuter av en mäktig stämning som få andra spel lyckats uppnå innan dess. 
 
14f62c2e0203fef29732323238f95e01 ss 5b9465f7aa2cb4de67f724ef2bff98407f545a7c
 
Eller vem minns inte den klaustrofobiska banan "The Library", där vi måste ta oss igenom ett stort mörklagt bibliotek som är fyllt till bredden med varelser infekterade av parasiten The Flood, som gör att det nästan blir ett skräckspel för en stund. 
 
Sedan dess har nästintill varje släpp av ett nytt "Halo"-spel varit enormt efterlängtat, inte minst när "Halo 2" kom till Xbox och "Halo 3" til Xbox 360 åren 2004 respektive 2007. På den tiden var det en helt annan nivå på hajpen, med folk som köade utanför spelbutikerna i flera dagar för att bli den första som kunde gå hem med sitt sprillans nya exemplar av "Halo 2". Det tredje spelet har totalt sålts i nästan 15 miljoner exemplar och var det bäst säljande spelet under dess lanseringsår. Totalt har serien sålts i 81 miljoner exemplar. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Redan tio år efter att det första spelet släpptes fick vi "Halo: Combat Evolved Anniversary", som är en grafiskt förfinad version av originalet. Spelet har hyllats, men många anser att det är en underlägsen version på grund av att omgivningarna och mycket annat känns överdesignat. Nuförtiden går det även att spela de flesta spelen i serien i snyggare versioner, i form av "Halo: The Master Chief Collection" som är tillgänglig på Xbox-konsoler och PC. 
 
Det går inte att prata om "Halo"-serien utan att nämna dess populära multiplayerlägen, som är en minst lika stor anledning att köpa spelen som dess kampanjer för många. Under seriens storhetstid var inte minst webbserien "Red vs. Blue" ett enormt fenomen, som bestod av humoristiska sketcher gjorda i spelets grafikmotor. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Idag är serien kanske inte riktigt lika populär som för tio år sedan, men fansen finns fortfarande kvar. Förutom spelen finns mängder med serietidningar, romaner och en kommande tv-serie på streamingtjänsten Paramount+.
 
Den 8 december släpps det efterlängtade "Halo Infinite" till Xbox-konsoler och PC, som tar den annars ganska linjära serien till en mer öppen värld som du får utforska i din takt. 
 
 
Om "Halo"-serien fortfarande är lika stor och populär om tjugo år till, återstår att se. Det går i alla fall att konstatera att spelen har lämnat ett stort avtryck hos många spelare och inte minst spelbranschen, där många andra studior försökte skapa en "Halo"-dödare under många år (med blandat resultat). 
 
Vilket är ditt bästa "Halo"-minne? Ser du fram emot "Halo Infinite"?
| 15 november 2021 12:01 |