Film

Skribent

MovieZine

18 oktober 2022 | 17:30

Halloween-tips! 8 nya skräckfilmer och thrillers att streama i höst

Disney+ bjuder in otäcka monster, Prime Video släpper lös en sadistisk mördare och hos Netflix kan vi se en sprillans ny Stephen King-adaption.
Går du igång på skräckmonster, psykotiska mördare, mystiska ljud i skogen eller kanske tryckt stämning vid Thanksgiving-bordet? Oavsett vad som får dina armhår att resa sig av rädsla bjuder höstens streamingutbud av skräck och thrillers på ett brett repertoar.
 
Man kan aldrig få för mycket tips på bra skräckfilmer inför Halloween, så häng med när vi går igenom de allra senaste!
 
 

1. Mr. Harrigans telefon - nu på Netflix

 
Flitige skräckförfattaren Stephen King har publicerat över 60 romaner och hundratals noveller, och rider på en ny popularitetsvåg efter "Det"-filmerna. Netflix som tidigare filmatiserat "1922" och "Geralds lek" kom nyss med denna thriller om en pojke som blir vän med en miljardär. När denne dör lyckas de fortfarande hålla kontakten vid liv - för finns det något som en iPhone inte klarar av?
 
 

2. Significant Other - se den på SkyShowtime

 
Unga paret Harry och Ruth ger sig ut på en vandring i vildmarken, men upptäcker längs resans gång att de kanske inte är ensamma... Sci-fi-thrillern med Maica Monroe ("It follows") har fått hyfsade recensioner sedan den landade på amerikanska Paramount+ (i Sverige är det SkyShowtime) för någon vecka sen. "Ambitiöst" och "spännande" med "många överraskningar, skriver kritikerna i USA.
 
 

3. Grimcutty - se den på Disney+

 
Ibland överraskar Disney+ med riktigt otäcka filmer, så föräldrar gör bäst i att ha vuxenspärren på. Hulu-produktionen "Grimcutty" tar ett fast halsgrepp om internets baksidor och meme-kulturen, speciellt de där som sprider skräck bland unga. I likhet med Slenderman är Grimcutty ett monster som blir en modern vandringssägen - och trailern visar på en otäck design som garanterar mardrömmar. Recensenterna varnar dock för en film som är mer slarvig än skrämmande och det låga betyget på IMDb (4.4) är en varningsklocka. Så... se den på egen risk.
 
 

4. The Humans - på digitalt köp

 
Amerikanska kritiker älskar detta dialogdrivna drama om en dysfunktionell familj som samlas runt Thanksgiving-bordet. När solen går ned över Manhattan och kusliga saker börjar hända tar den psykologiska skräckstämningen sakta över. Snyggt och välspelat (och oväntat roligt) sägs det, om än kanske inget för den som söker monster eller blod. ”The Humans” är regisserad av Stephen Karam, och baserad på hans egen prisbelönta pjäs med samma namn. Med Richard Jenkins, Amy Schumer och Steven Yeun. (Släpps som hyrfilm 31 oktober.)
 
 

5. Black Phone - 24 oktober

 
Sommarens bästa skräckfilm på bio? Stephen Kings son Joe Hill har skrivit novellen som följer en kidnappad pojke. Inlåst i en mörk källare av en maskerad pedofil (Ethan Hawke gör karriärens mest obehagliga roll) kommer han på ett mystiskt sätt i kontakt med förövarens tidigare offer. Övernaturlig spänning och kall kårar i tjusig 70-talsskrud. (Köpfilm 24 oktober, hyrfilm 7 november.)
 
 

6. Barbarian - 26 oktober på Disney+

 
Knack knack! När en ung kvinna anländer till sitt Airbnb-hus öppnar Bill Skarsgård dörren. Han påstår att han också hyrt huset - men dubbelbokningen visar sig vara deras minsta problem när natten tar en oväntad vändning… I stil med förra årets härliga och våldsamma överraskning ”Malignant” är detta en skräckis som spårar ut på sätt man aldrig kan gissa. Efter framgångarna på amerikanska biodukar kommer den snabbt ut på Disney+ i Sverige. Se den, innan någon spoilar den för dig.
 
 

7. Run Sweetheart Run - 28 oktober på Prime Video

 
Ensamstående mamman Cherie är skeptisk när hennes chef insisterar på att hon träffar en av hans viktigaste klienter. Men hon blir lättad när den karismatiske Ethan öppnar dörren och charmar henne. Under kvällens gång visar han dock en helt annan, våldsam sida av sig själv, och Cherie tvingas att fly för sitt liv med en galning hack i häl... Ella Balinska ("Charlie's Angels") och danske Pilou Asbæk ("Game of Thrones") spelar huvudrollerna i vad som kan bli en riktigt spännande och otäck katt-och-råtta-lek.
 
 

8. Fall - digitalt 7 november

 
Filmen som tar ”elevated horror” till nya höjder - pun intended! I lågbudgetthrillern ”Fall” följer vi två väninnor som får för sig att klättra upp i ett 600 meter högt radiotorn och filma schyssta virala videos. När de väl når toppen och den skramliga stegen faller av börjar det kännas som en ganska dålig idé… Här är det kanske inte så mycket skräck som väntar, som nagelbitande spänning… och höjdrädda bör hålla någon hårt i handen.
| 18 oktober 2022 17:30 |