Film

Skribent

Daniel Feldt

24 maj 2010 | 09:10

Guldpalmen till thailändska "Uncle Boonmee"

Den 63:e Cannesfestivalen är över för denna gång och som vinnare av Guldpalmen såg vi den thailändksa "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives".

Cannesfestivalens vinnare tillkännagavs av Kristin Scott Thomas och Charlotte Gainsbourg under avslutningsceremonin i Grand Théâtre Lumière.

Guldpalmen gick till Apichatpong Weerasethakul och hans film "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives". Filmen handlar om den njursjuka farbror Boonmee som tillbringar sina sista dagar tillsammans med nära och kära på landsbygden. Medan hans liv går mot sitt slut börjar han se spöken, bland annat sin döda fru och sin försvunne son, som har förvandlats till en Chewbacca-liknande apmänniska.

"Uncle Boonmee" är den första thailändska film som vunnit ett huvudpris på en filmfestival i europa. Regissören Weerasethakul har vunnit priser i Cannes tidigare, men aldrig den gyllene palmen.

- Det är är ett stort ögonblick för thailändsk film, sa regissören när han mottog priset.

- Jag vill kyssa alla i juryn, speciellt mr Tim Burton.

Att välja "Uncle Boonmee" som vinnare visade sig även vara ett populärt väl. Avslutningsceremonin och prisutdelningen direktsändes till biosalonger, bland annat till den salong där press och kritiker håller hus, och det brukar buas friskt åt impopulära vinnare. Men Apichatpong och "Uncle Boonmee" möttes med stormande applåder.

Det jublades även i pressalongen när vinnaren av festivalens "andrapris", Grand Prix, presenterades: Den förhandstippade "Des hommes et des dieux" ("Of Gods and Men").

Det blev även ett svenskt jubel i Cannes. För förstagången sedan 1953 så vinner en Svensk kortfilm i huvudkategorien. "Micky bader" fick jurypriset för kortfilm.

Många hade räknat med att Javier Bardem skulle ta hem priset för bästa manliga skådespelare, vilket han även gjorde för sin roll i Alejandro Gonzales Innaritus "Biutiful. Vad många kanske inte hade räknat med var att han skulle få dela palmen. Bardem delar guldpalmen med Elio Germano från "La Nostra Vita".

Fransyskan Juliette Binoche belönades med en guldpalm för "Certified Copy" från den iranske regissören Abbas Kiarostami. Sydkoreanen Chang-dong Lee fick pris för bästa manus för filmen han även regisserade, "Poetry".

Skådespelaren som även testar på regiarbete, Mathieu Amalric, vann pris för bästa regi för "On Tour" och Un Certain Regard-priset tilldelades "Hahaha" av regissören Hong Sangsoo.

Alla vinnarna

Guldpalmen: ”Uncle Bo onmee Who Can Recall His Past Lives”

Grand Prix: ”Des hommes et des dieux”

Juryns pris: ”Un homme qui crie”, regi Mahmat-Saleh Haroun.

Bästa manliga skådespelare: Javier Bardem för ”Biutiful” samt Elio Germano för ”La nostra vita”.

Bästa kvinnliga skådespelare: Juliette Binoche för ”Copie Conforme”.

Bästa regissör: Mathieu Amalric för ”Tournée”.

Bästa manus: Lee Chang-Dong för ”Poetry”.

Bästa kortfilm: ”Chienne d’historie”, regi Serge Avédikian

Jurypriset för kortfilm: ”Micky bader”, regi Frida Kempff

Un Certain Regard: ”Hahaha”H, regi Hong Sangsoo.

Caméra d’or (bästa regidebut): Michale Rowe för ”Ano Bisiesto”

| 24 maj 2010 09:10 |