Gudar och människor (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ett kloster högt upp i bergen i Maghreb, någon gång på 90-talet. Åtta kristna munkar från Frankrike lever i harmoni med sina muslimska bröder. Men våld och terror tar långsamt tag i regionen. Trots den allt större risk som omger dem tänker munkarna stanna till vilket pris som helst.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: GUDAR OCH MäNNISKOR

Dokumentär dramatik
Jag hade fått för mig att "Gudar och människor" var en dokumentär. Det stämde föga. Dock finns det spår av sanning i tron, ty historien är baserad på verkliga händelser, är filmad på ett närmast dokumentärt vis och realismen är, precis som dramatiken, stark.

Exakt vad som hände diskuteras fortfarande. De sju katolska munkarna hade förts bort från sitt kloster i Algeriet, mitt under landets inbördeskrig, i slutet av mars 1996 och hittades döda två månader senare. Då tog en islamistisk rebellgrupp på sig ansvaret för såväl kidnappning som avrättning, medan saker sedan dess har pekat på att det kan ha varit den räddningsgrupp från algeriska armén som begick ett bittert misstag. "Gudar och människor", det kan jag avslöja redan här, är inte den typ av film som ger några tydliga svar, då vi får följa munkarnas liv i klostret fram till det ödesdigra bortförandet.

Det dokumentära ligger närmast i Xavier Beauvois, regissör och en av två manusförfattare, metod att (med foto som är snyggt utan att vara skrytfult glänsande) visa vad som sker och aldrig styra. Det sker lugnt och metodiskt, kanske lite för noggrant metodiskt ibland, men jag vet inte om jag hade velat ha det annorlunda. Resultatet blir inte bara en fängslande skildring av munkarna som trakasseras av såväl islamistiska rebeller som algerisk militär (och därmed hamnade mittemellan de båda sidorna i inbördeskriget), utan även en intressant inblick i det vardagliga livet, de dagliga sysslorna, arbetet med grödorna, sjukvård, och även bönestunder och mässor.

Det är här det möjligen kan bli för metodiskt, att det vardagliga klippts ner aldrig så lite, men å andra sidan hjälper det till med ett par viktiga detaljer. Dels bygger det upp till ett beslut munkarna måste ta, det blir inte bara en kort diskussion eller att alla direkt nickar i samförstånd som om livet vore självklart. Vi får istället se det växa fram. Det gillar jag mycket. Dessutom bygger det effektivt upp stämningen, den dramatiska stämningen, och där när helikoptern dånande närmar sig klostret sitter jag med fingrar som ligger farligt nära att bli sönderbitna.

Något som gör det lättare att se bortom tillfällen av för mycket metodik, är skådespeleriet, och främst hänförs jag av Lambert Wilson (vars roll som Merovingian i de båda Matrix-uppföljarna inte bör ligga honom till last) som klostrets ledare Christian och Michael Lonsdale som den medicinskt kunnige Luc. Att aktörerna ifråga är två herrar med långa karriärer i Frankrike och flera gästspel i Hollywood märks.

Men helt ärligt, att skilja dessa från resten är lite taskigt, det är verkligen en imponerande välspelad ensemble Beauvois lockat till sig i detta ytterst - thrillerlika inslag till trots - starka drama om sju munkars svåra beslut.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Wugllabang
Överskattad som fan. Visst, den var välspelad och snyggt filmad, men det finns en gräns för hur tråkig och ointressant en film får vara. Jag satt bara och väntade på att den skulle ta slut... Nä, det blir en svag tvåa.
JVF
En mycket stark, välspelad och trovärdig film.Men precis som recensenten skriver kan det bli "lite för metodiskt" ibland (tänker mest på alla dessa återkommande kyrkscener) och vissa scener känns väldigt lösryckta. Om du känner för något lättsmält välj då en annan film, men om du har tålamod och vill se något gripande då ska du se denna. Mitt betyg pendlar mellan en stark trea och en svag fyra men tack vare ett par riktigt starka scener och det fantastiska skådespeleriet så når den upp till fyran.
6713-0
En fantastisk film som lever kvar i tanken och hjärtat länge länge...

Veckans populära filmer

Visa fler