Film

Skribent

Mats Karlsson

6 februari 2015 | 18:00

Bejublad comeback för effekt-Guldbagge

Guldbaggen för Bästa visuella effekter blir en av flera nyheter på nästa års gala.
Guldbaggen för Bästa visuella effekter togs bort förra året, något som fick specialeffektsmakarna att reagera. Nu meddelar Film &TV-Producenterna att man kommer att återinföra Bästa visuella effekter, samtidigt som en kategori tas bort och en ny introduceras.

- Baggen togs bort för att det i nomineringskommittén ansågs omöjligt att urskilja de mer sofistikerade effekterna – som ju är gjorda just för att vara osynliga, i bemärkelsen så ”verklighetslika” som möjligt.

- Efter möten med representanter för SAAVA (Swedish Animation and Visual Arts) och SVEA (Swedish Visual Effects Association) har vi nu kommit fram till ett system där vi tror att vi undanröjt problemet – bl a genom att producenten åläggs att förse guldbaggejuryn med excerpter på special effects-insatser man vill framhålla. Dessutom försvinner det gamla individuella nomineringssystemet i år och ersätts av ett juryförfarande med branschens representanter – där också  special effects-proffs ingår, säger Jannike Åhlund, Guldbaggejuryns ordförande.

En som jublar över beslutet att återinföra Bästa visuella effekter-baggen är Cameron Scott, Head of 3D & Animation Supervisor på effektstudion Fido.

- En helt fantastisk nyhet som vi har båda SVEA  och SAAVA att tacka för. De har lobbat hårt för att få SFI att inse faktumet att vår bransch har en alltmer utökad plats inom filmindustrin.

Guldbaggekategorin som tas bort är Särskilda insatser, som i år gick till Mats Holmgren, colorist. Däremot kommer en helt ny kategori att introduceras nästa år, Bästa nykomling.
| 6 februari 2015 18:00 |