Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

2 november 2021 | 20:00

Kate Beckinsale om nya komedirollen, cancelkulturen och fotfetischister

MovieZine snackar med skådespelerskan Kate Beckinsale, om huvudrollen i den udda och spännande nya komediserien "Guilty Party" hos Paramount+.
Efter att ha slagit igenom i "Pearl Harbor" för 20 år sedan och sedan ha spelat den hårda action-huvudrollen Selene i "Underworld"-filmerna samt dykt upp i allt från "Van Helsing", "The Aviator", "Jolt" till tv-serien "The Widow" häromåret, så råder det ingen tvekan om att Kate Beckinsale har haft en riktigt fin karriär som skådespelerska. 
 
Med huvudrollen som journalisten Beth Burgess i den underhållande nya komediserien "Guilty Party", öppnar hon däremot upp för nya typer av roller. Handlingen i serien följer Beth, en journalist som anklagats för att ha förfalskat ett citat och nu tappat allt förtroende av sina gamla kollegor i branschen. När Beth får ett brev från en dömd mördare som hävdar att hon är oskyldig och vill ha hjälp att rentvå sitt namn, börjar sakta en underhållande version av podcasten "Serial" att ta form... där Beckinsales karaktär samtidigt gör i princip vad som helst för att rädda sitt eget anseende, genom att börja bryta mot alla möjliga regler. 
 
MovieZine fick chansen att prata med Beckinsale inför premiären av "Guilty Party" hos Paramount+. Under samtalet berättar hon exempelvis om den konstigaste inspelningsdagen, när hon fick sitta med sina tår i en annan skådespelerskas mun, cancelkulturen - och hur "Guilty Party" står ut i mängden av andra liknande produktioner.
 
Large 0c7fb0fb18c18e725a97d60dffab8ca4 guiltyparty 103 cl 0126 rt
Kate Beckinsale som Beth Burgess i "Guilty Party".
 
Du har axlat många filmroller genom åren, som ofta gärna involverat en hel del action. "Guilty Party" står därför ut lite ur mängden som komedi-serie, vad gillade du mest med att arbeta på just det här projektet?
 
- Jag gillade verkligen att spela Beth. Hon är inte någon hjältinna... utan hon har många brister, tänker inte efter, fattar dåliga beslut och är självupptagen. Hon har mycket att lära sig under seriens gång, vilket gör att vi får nytta av att kunna berätta historien över tio avsnitt. 
 
- Det här är en kvinna som har hamnat på ett ställe i sitt liv som hon inte riktigt hade räknat med. Hon har blivit misskrediterad i sitt arbete och hennes äktenskap står inte på den bästa av grunder. Det är inte riktigt hennes bästa stund helt enkelt, en känsla som jag tror att de allra flesta kan relatera till och själva har känt någon gång i sina liv. 
 
Det finns några liknelser i seriens upplägg kring handlingen i långfilmen "Trials of Kate McCall", i vilken du spelade en karaktär som också försöker få en kvinna frisläppt efter att ha felaktigt dömts för mord. Kunde du använda dig av dina erfarenheter från tidigare roller i förberedelserna inför "Guilty Party"?
 
- Jag har hängt en hel del i olika fängelser ja, helt klart. Men det är väldigt annorlunda ton i denna. Jag har exempelvis också spelat en journalist tidigare, i "Nothing But the "Truth", men jag skulle nog inte säga att det är någon av mina tidigare roller som verkligen är lik den här. Förutom i väldigt grova drag. Beth är en journalist som dras in i den här storyn för nästan enbart själviska anledningar, men som sedan blir väldigt personligt involverad i vad hon hittar.
 

"Då skulle hon plötsligt fått ha två olika fötter i munnen"

 
Large 0c7fb0fb18c18e725a97d60dffab8ca4 kate
Kate Beckinsale i en av "Guilty Party"-säsongens mest udda scener.
 
Det finns en väldigt underhållande scen i ett av seriens tidigare avsnitt, där en annan skådespelerska plötsligt börjar suga på dina tår. Hur var den inspelningsdagen för dig?
 
- Det var en väldigt konstig dag. Någon hade faktiskt skickat en artikel till mig samma morgon, där någon fotfeticshist på Instagram hade utnämnt mina fötter till hans favorit. Jag är för övrigt inte särskilt attraherad av mina egna fötter själv, det är liksom inte något jag någonsin brukar tänka på. Men just den här dagen kände jag mig alltså redan en aning jagad när det kom just till mina fötter. 
 
- När vi väl kom på plats så var alla väldigt försiktiga, särskilt med tanke på allt med covid. Sedan på tv-inspelningar har vi numera allt folk på plats som finns där för att hålla koll på att man verkligen känner sig okej vid intimitet, beröring och sådant när den sortens scener ska spelas in. Den person som hade det ansvaret under den här produktionen kom fram och förklarade att vi hade någon på plats som kunde agera "stunt-fot" åt mig... om jag inte kände mig bekväm. 
 
- Men eftersom det inte skulle fungera under den vida kameravinkeln, när hela jag skulle synas i bild, så kände jag nästan att det skulle vara värre för den andra skådespelerskan då. Om hon först fick ha min fot i munnen och sedan fick en annan persons fot i munnen under närbilderna. Då skulle hon plötsligt fått ha två olika fötter i munnen... så jag lät henne välja och hon valde att hålla sig till "bara" min fot. Det var en minst sagt en intressant inspelningsdag.
 

"Vem som helst kan bli "cancelled" och praktiskt taget ivägskickad till Sibirien"

 
Large 0c7fb0fb18c18e725a97d60dffab8ca4 guiltyparty 102 db 0244 rt e1630426940482
 
Du spelar en karaktär som blivit misskrediterad som journalist, något jag själv givetvis aldrig hoppas att få erfara. Känner du att den här rollen har givit dig någon djupare förståelse kring hur journalister borde arbeta?
 
- Till viss del kanske, skulle jag nog säga. Jag tror att leva i en tid nu när nästan vem som helst kan bli "cancelled" och praktiskt taget ivägskickad till Sibirien, rent professionellt och socialt, för alla möjliga saker. Så känner sig nog skådespelare därför alltid en aning nervösa och på sin vakt i närheten av just journalister, som tekniskt sett nästan blir lite av ens fiender. Men det var nog kanske positivt att få gå runt en stund i era skor ett tag, haha. 
 
Avslutningsvis, hur skulle du själv beskriva vad som är det bästa med "Guilty Party"?
 
- Jag tycker att det är en udda och rolig liten serie, som både lyckas underhålla och beröra på många sätt. Sedan finns det många välskrivna men annorlunda karaktärer än vad vi är vana vid att få se. Det är inte en typ av serie jag själv känner att jag har sett tidigare, där tonen i den ändras väldigt ofta.
 
 
De två första avsnitten av "Guilty Party" finns nu tillgängliga hos Paramount+. Den första säsongen kommer att bestå av totalt 10 avsnitt. 
 

Läs också: Tre heta seriestarter på Paramount+ i november

 
Kommer du att ge "Guilty Party" en chans? Vilken är din favoritroll med Kate Beckinsale? Kommentera gärna nedan!
| 2 november 2021 20:00 |