Film

Skribent

Viktor Jerner

10 september 2017 | 01:00

Guillermo del Toro vann bästa film i Venedig med "The Shape of Water"

Den underbara mexikanska regissören kan nu lägga till Guldlejonet på meritlistan.
Efter tio dagars färgsprakande filmfest avrundades prestigefyllda Venedig filmfestival under söndagen. Vinnare av festivalens högsta pris, Guldlejonet, blev ingen mindre än Guillermo del Toro och hans kritikerhyllade "The Shape of Water". Jag har tidigare skrivit om hur gränslöst förväntansfull jag är inför det här projektet, som skildrar något så ljuvligt bisarrt som en kärlekshistoria mellan en stum kvinna och en "merman", och hur den skulle kunna bli en av årets starkaste filmer.
 
Om man lyssnar till kritikerna, exempelvis MovieZines egna Jonna Vanhatalo som var på plats under festivalen, tycks det inte ligga långt ifrån sanningen. I sin recension kallar hon den för "klassiskt tidlös filmmagi", "poesi för både öga och själ" och en berättelse som för tankarna till "filmkonst från svunna tider".
 
Doug Jones och Sally Hawkins i "The Shape of Water".
 
Nu har den alltså ovanpå alla skinande hyllningar av det slaget fått ta emot Guldlejonet, priset för bästa film som svenska Roy Andersson tog emot för "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" för tre år sedan. Som nämnt har jag inte ens sett filmen än, men oavsett dess kvalitet så är det så ljuvligt att få se Del Toro ta emot det här priset och det värmer mig så. Han är en tvättäkta visionär rakt igenom och sprider passion omkring sig vart han än går, så en mer välförtjänt mottagare är svårt att föreställa sig. Dessutom är jag en av de som tycker att "Crimson Peak" är lika utsökt som hopplöst missförstådd pärla, vilket gör den här revanschen ännu mer påtaglig. Fantastiskt.
 

Alla vinnare i Venedig 2017

 
Guldlejonet: Guillermo del Toro, "The shape of water"
Silverlejonet: Xavier Legrand, "Jusqu’à la garde"
Stora jurypriset: Samuel Maoz, "Foxtrot"
Juryns specialpris: Warwick Thornton, "Sweet country"
Bästa manus: Martin McDonagh, "Three billboards outside Ebbing, Missouri"
Bästa kvinnliga skådespelare: Charlotte Rampling, "Hannah"
Bästa manliga skådespelare: Kamel El Basha, "The insult"
Marcello Mastroianni-priset: Charlie Plummer, "Lean on Pete"
 

Vidare läsning: Guillermo del Toros "The Shape of Water" ser sanslöst bra ut

| 10 september 2017 01:00 |