Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 juni 2023 | 08:15

Guillermo del Toro tycker det är ”bajs” att göra film i Hollywood

Regissören bakom ”The Shape of Water” och ”Pinocchio” slutar med spelfilmer för att bara göra animerat.
Regissören Guillermo del Toro är en av våra mest hyllade filmskapare, men det räcker inte långt i Hollywood. Mannen bakom filmer som ”Pans labyrint” och ”Nightmare Alley” har en ökänt lång lista på drömprojekt som aldrig blivit av, och nu är hans less på Hollywoods skit.
 
Under sin medverkan på Annecy Animation Festival tidigare i veckan avslöjade han att han kommer skifta fokus till animerade filmer.
 
- Det finns ett par spelfilmer till som jag vill göra, men de är inte många. Efter det vill jag bara göra animerat. Det är planen, säger del Toro.
 

"Studios säger fortfarande nej till mina idéer"

 
Enligt artikeln i Hollywood Reporter låter del Toro rätt cynisk när han pratar om en filmbransch som gång på gång ratar hans projekt. Han tipsar unga filmskapare i publiken om att stå på sig:
 
- De säger fortfarande nej till mig. De senaste två månaderna har de nobbat fem av mina projekt. Så det försvinner aldrig. Att göra film är som att äta en bajsmacka. Det är alltid skit, men ibland får du mer bröd till. Det är frustrerande hur mycket man måste anstränga sig, och hur svårt det är. Och du kommer alltid möta på rövhål. Men tro på historierna du vill berätta och vänta tills någon vill köpa dem.
 

Vill se modigare animerade projekt

 
Däremot ser Guillermo del Toro ljust på animation som genre. Hans senaste film blev stop motion-animerade ”Pinocchio” åt Netflix och han planerar redan mer i samma stil.
 
Regissören hoppas att vågen av animerade filmsuccéer - som ”Super Mario Bros”, ”Spider-Man: Across the Spider-verse” och kommande ”Turtles” - ska öppna upp för ”mer äventyrliga filmer som bryter mot reglerna”.
 
- Jag tror på att du kan göra ett fantasy-drama i stop-motion för vuxna och beröra publiken emotionellt. Jag tror att stop-motion kan träffa dig rakt i hjärtat på ett sätt som inget annat medium kan.
| 15 juni 2023 08:15 |