Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

3 december 2023 | 10:00

Missa inte: 7 heta tv-serier att avsluta året med

Julkalendern, "Reacher" och "Percy Jackson och olympierna" är bara några av månadens efterlängtade tv-premiärer. Här hittar du datumen till alla!
Vi är framme vid årets sista månad, en tid när Hollywoodmaskineriet brukar bromsas ned på tv-fronten rätt rejält. Och det här är inte något undantag, särskilt med tanke på att många serier som hade kunnat få premiär nu i slutet av året istället flyttats till början av 2024 på grund av Hollywoodstrejkerna som sträckte sig över hela hösten.
 
Men efter att ha kollat igenom utbudet för alla streamingtjänster som finns tillgängliga för oss svenskar, så har jag lyckats samla ihop åtminstone femton olika tv-premiärer (du kan hitta alla datum längst ned i artikeln sedan) som alla har en god potential under december. Av dessa så har jag sedan valt att lyfta fram sju lite extra, titlarna du absolut inte får missa (enligt mig) innan året är slut:
 

”Trolltider: Legenden om Bergatrollet” (SVT) - 1 december

 
 
Julkalendern, en gammal tradition som samlar både gammal som ung framför tvn i väntan på julafton. Nu återstår det bara att se hur vi vuxna ska lyckas hitta något hemskt att skriva om på debattsidorna, medan vi ändå tittar vidare och njuter på insidan. Troll, feer, häxor och människor i en salig men charmig röra hela vägen fram till julafton... kan det bli mycket bättre än så?
 

”The Crown” (Netflix) - 14 december

 
 
Till och med Netflix verkar ha lite seperationsångest när det kommer till "The Crown". Alla tidigare säsonger har släppts i ett svep, men när det nu blev dags för den sista säsongen så valde man att dela upp avslutningen i två delar. Den 14 december markerar däremot slutet för drottning Elizabeth och "The Crown" hos Netflix, även fast serien inte kommer att ta oss hela vägen fram till nutid. 
 

”Reacher” (Prime Video) - 15 december

 
 
Tom Cruise var skådespelaren som satte Jack Reacher på kartan för tittarna som inte hade läst böckerna om den populära karaktären. Men det råder ingen tvekan om att det var Alan Ritchson som verkligen gav liv åt den gigantiska före detta militärpolisen, som miljontals läsare hade saknat i långfilmerna med Cruise. Prime Video tror i alla fall stenhårt på sin adaption och har redan givit grönt ljus och börjat spela in den tredje säsongen av "Reacher". Och redan i december får vi alltså avsluta året med att beta av den andra säsongen. 
 

”Lawmen: Bass Reeves” (SkyShowtime) - 18 december

 
 
Taylor Sheridan ligger redan bakom western-serierna "Yellowstone", "1923" och "1883". "Lawmen: Bass Reeves" har han visserligen bara varit med och producerat, men för alla som gillar genren så är den här serien givetvis ett måste. Handlingen kretsar kring den legendariske (och verkliga) hjälten Bass Reeves, som var en av de första svarta U.S. Marshals någonsin - under en särskilt orolig tid precis efter det amerikanska inbördeskriget. David Oyelowo axlar huvudrollen och Dennis Quaid spelar en sheriff som får upp ögonen för Bass. 
 

”Percy Jackson and the Olympians” (Disney+) - 20 december

 
 
Det har gått lite drygt 10 år sedan vi fick två långfilmer baserade på Rick Riordans populära böcker om halvguden Percy Jackson. Den här gången hoppas Disney+ att tittarna ska uppskatta berättelsen ännu mer i form av en tv-serie.
 
Personligen misstänker jag att vi har ännu ett "Willow"-magplask på gång, särskilt med tanke på att serien tycks vara en aning mer riktad mot en yngre målgrupp (en spaning jag helt och hållet baserar på trailern här ovanför). Men förhoppningsvis har man lyckats få till något som gör böckerna rättvisa och kan glida in i samma breda målgrupp som Harry Potter-filmerna lyckades göra - där både gammal som ung kunde underhållas. Oavsett vilket så kommer jag utan tvekan att bänka mig vid premiären och hålla tummarna för en succé!
 

”Sanningen” (TV4 Play) - 25 december

 
 
Skådespelarna Sofia Helin ("Bron") och Hedda Stiernstedt ("Vår tid är nu") dyker upp i ett kriminaldrama som kretsar kring ett kallt fall som plötsligt plockas upp på nytt. Vad var sanningen då - och vad är sanningen nu? Helin spelar Kalla fall-gruppens nya chef i Malmö och serien är skapad av Camilla Ahlgren (som även låg bakom "Bron"), så vi är garanterat många som har förhoppningar om att något lika bra som "Bron" är på ingång. Det bådar i alla fall riktigt gott!
 

"Money Heist: Berlin" (Netflix) - 29 december

 
 
Gillade du "La Casa de Papel", eller "Money Heist" som den hette i engelsktalande länder? I så fall bör du hålla ett extra öga på årets sista större premiär. "Money Heist: Berlin" kommer inte vara en tysk adaption av originalberättelsen (likt "La Casa de Papel: Korea" var), utan den här gången är det en prequelserie som kommer att följa "La Casa de Papel"-karaktären Berlin före händelserna i originalserien.
 

Här hittar du datum till 15 olika tv-serier som får premiär under december:

 
”Pokémon Concierge” är något så udda som en stop motion-adaption där vi får hänga med till en resort för pokémons och serien ger mig faktiskt lite "White Lotus"-vibbar. Det här förtjänar helt klart en chans, men kan mycket väl visa sig vara ett supertråkigt barnprogram. Innan året är slut så vet vi i alla fall säkert.
 
1 december: 
”Trolltider: legenden om Bergatrollet” (julkalendern, SVT)
 
6 december:
”Alla våra hemligheter” (säsong 1, SVT)
”Das Boot” (säsong 3, SVT) 
 
7 december:
”Archie” (BritBox)
”My Life with the Walter Boys” (säsong 1, Netflix)
 
13 december:
”Three Women” (säsong 1, SVT)
 
14 december: 
”The Crown” (säsong 6B, Netflix)
 
15 december: 
”Reacher” (säsong 2, Prime Video)
 
18 december: 
”Lawmen: Bass Reeves” (säsong 1, SkyShowtime)
 
20 december: 
”Percy Jackson and the Olympians” (säsong 1, Disney+)
 
Om du inte kan få nog av Marvel och gillar spännande animation, så kommer "What If..." tillbaka med nya avsnitt lagom till julhelgen. 
 
22 december: 
”What If…” (säsong 2, Disney+)
 
24 december: 
”Ture Sventon och den magiska lampan” (säsong 3, SVT)
 
25 december:
”Sanningen” (säsong 1, TV4 Play)
 
28 december:
”Pokémon Concierge” (säsong 1, Netflix)
 
29 december:
”Money Heist: Berlin” (säsong 1, Netflix)
 

Läs också: "2 1/2 män"-skaparen om Charlie Sheen och hans nya mer våldsamma tv-serie

 
Vilka tv-serier ser du fram emot mest under december? Kommentera gärna nedan!
| 3 december 2023 10:00 |