Percy Jackson och olympierna 2023-

Percy Jackson och olympierna poster

Synopsis

Serie för Disney+ baserad på Rick Riordans böcker om Percy Jackson.
Ditt betyg
3.0 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lucas Mass

31 januari 2024 | 07:00

Ett ojämnt och trögt äventyr utan charm

RECENSION (säsong 1). ”Percy Jackson och olympierna” är en väldigt trogen anpassning av Rick Riordans ungdomsböcker, men mycket av fantasivärldens personlighet och humor går förlorat i översättningen.
Percy Jackson är till synes en helt vanlig 12-åring i New York. I alla fall tills han får reda på att hans pappa är havsguden Poseidon och att det finns ett helt halvblodsläger som väntar på honom. Inom kort befinner sig Percy på ett äventyr över hela Amerika som kommer avgöra världens öde. En klassisk fantasyberättelse för unga vuxna.
 
Första gången Hollywood försökte filmatisera “Percy Jackson”-böckerna var det ingen som blev riktigt nöjd. Det visade sig till och med att filmens första hatare blev författaren själv, Rick Riordan. Efter att ha läst manuset bestämde han sig att aldrig ens se den färdiga filmen. En tanke som delades av många biobesökare på den tiden.
 
Disneys senaste försök att väcka liv på sin streamingtjänst med enbart populär ikonografi är nog lite mer vad fansen av ungdomsböckerna hoppades på första gången. Med åtta avsnitt att jobba med istället för en två timmar film blir ”Percy Jackson och olympierna” väldigt trogen till ”född till hjälte”, den första boken.
 
Det som dock har förlorats i den här anpassningen är böckernas unika personlighet och humor. Det närmaste serien lyckas komma är säsongens avsnittstitlar, bland annat ”I Accidentally Vaporize My Pre-Algebra Teacher” och ”A God Buys Us Cheeseburgers”. Varje avsnitt har samma härligt fåniga titlar som kapitel i boken, men tyvärr saknas även en gnutta av den personligheten i själva serien. Replikerna finns där, men de klickar inte.
 
”Percy Jackson och olympierna” saknar humor, charm, spänning och tempo. Det finns inte mycket positivt att säga om filmerna, men de kom i alla fall till saken med rask takt och med lite glädje längs vägen. Uppdraget med serien verkar ha varit att hålla sig till källmaterialet oavsett vad. Flera sekvenser från manuset skulle lika gärna kunna vara hela sidor från den första boken.
 
Det är sällan scener har dramatiserats för att passa en tv-serie. Hela Percy Jacksons liv kan vändas upp och ner på grund av allt hans mamma avslöjar för honom, men på bild sitter de bara på en soffa i ett vardagsrum. Hela första avsnittet hinner inte med något annat än att bara duka bordet. Klart att bordet måste dukas, men tanken är ju att serien ska vara själva måltiden.
 
Det hjälper inte heller att "Percy Jackson" sällan imponerar visuellt. Det mesta känns väldigt generisk. Sekvenserna på halvblodslägret känns lite som att titta på ”Wild Kids”. Färgerna poppar inte, fantasymiljöerna ser trista & lättglömda ut och återigen är nattscenerna i en Disney-produktion katastrofalt mörka. Att se James Bobin listad som regissör på de två första avsnitten kom därför som en chock. De färgglada och kreativa “Muppets”-filmerna och “Dora and the Lost City” har lett till… det här?
 
Det märks i alla fall att seriens cast ger allt. Det är inget att skriva hem om direkt, men alla är pålitliga och gör sitt bästa med den svajiga dialogen. Om Disney bestämmer sig att gå vidare med en andra säsong finns grunden åtminstone där för de unga skådespelarna att växa.
 
”Percy Jackson och olympierna” skulle kunna underhålla de yngre, men äventyret får aldrig tillräckligt med fart. Actionsekvenserna är ungefär lika spännande som att vänta hos tandläkaren. Det må vara troget till källmaterialet, men det åstadkommer inte mycket mer än att bevisa varför man inte bara kan filma en bok. Men det typiska klagomålet är ju ändå att boken alltid är bättre, så det kanske var rätt av skaparna att bara rikta kameran mot biblioteket.
 
Hela säsongen av "Percy Jackson och Olympierna" finns nu att streama på Disney+.
| 31 januari 2024 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Percy Jackson och olympierna
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu