Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 augusti 2022 | 15:30

Grattis Netflix, 25 år idag!

Långt innan streaming, bingetittande och ”Netflix and chill” blev en grej skickade Netflix dvd-filmer på posten.
Idag är det svårt att tänka sig ett liv utan tusentals filmer och tv-serier ett klick bort. De flesta av oss har övergett de fysiska formaten för någon av alla de streamingtjänster som slåss om vår uppmärksamhet och våra abonnemangspengar. Och oavsett vad man tycker om Netflix så var de först, och är fortfarande störst.
 
Men historien om Netflix börjar redan för ett kvarts sekel sen (ofattbart eller hur?). Den 29 augusti 1997 startade Reed Hastings och Marc Randolph ett företag som skulle posta filmer direkt hem till amerikanska hushåll. De såg potentialen i två tekniska framsteg: dels den nya dvd-skivan som var mycket lättare och tunnare än de videoband som hittills hade regerat på marknaden, och dels internet som erbjöd möjligheten att enkelt bläddra och beställa vad man nu ville se.
 
 
Till skillnad från den klassiska videobutiken fick tittarna behålla filmer hemma så länge de ville. Hastings lär ha fått idén på grund av en borttappad vhs-kassett:
 
- Jag hade enorma förseningsavgifter på grund av ”Apollo 13”. Den var sex veckor försenad, jag var skyldig videobutiken 40 dollar och jag ville inte berätta för min fru. Jag hade slarvat bort den, det hela var mitt fel. Och senare, på väg till gymet, insåg jag att deras affärsidé var bättre: betala 30 eller 40 dollar i månaden och träna så mycket eller lite du vill, minns Hastings.
 
Då visste förstås ingen om folk överhuvudtaget skulle använda tjänsten. Men den tig underhållningsbranschen med storm - inom några år hade Netflix hundratusen titlar i sitt bibliotek. År 2007, tio år senare, hade en miljard filmer skickats ut.
 
 
Netflix som video-on-demand-tjänst lanserades år 2007, tack vare att internet blev allt snabbare - men då bara med tusen filmer tillgängliga. Streamingtjänsten så som vi känner till den blev verklighet dock först i slutet av 2010, med tv-serien ”Breaking Bad” som en av de stora publikdragarna.
 
Den 18 oktober 2012 kom Netflix för första gången till Sverige, och vi fick ta del av tidiga Netflix Originals som David Fincher-producerade politiska dramat ”House of Cards” och fängelseserien ”Orange is the New Black”. För första gången kunde tittarna sluka en hel säsong på en gång.
 
Tio år senare har Netflix satt ribban för hur en streamingtjänst ska se ut, och påverkat våra tittarvanor. Den här artikeln kan bli hur lång som helst om vi ska dyka in i "Stranger Things", "Squid Game" och andra hits som blivit en must-see det senaste decenniet. Vi lämnar istället över ordet till Netflix själva som firar dagens jubileum med en skrytig promorulle om företagets historia:
 
 

11 snabba fakta om Netflix

 
1. NetFlix.com lanserades 14 april 1998
2. Den första dvd:n som skickades ut var "Beetlejuice" i mars 1998
3. Ett alternativt företagsnamn som övervägdes var Kibble
4. Den första originalserien var "Lilyhammer", en norsk samproduktion
5. Netflix har 30 000 "hemliga koder"
6. Netflix finns nu tillgängligt i 190 länder och på närmare 40 språk
7. Den populäraste serien genom tiderna är "Squid Game"
8. Den populäraste profilbilden är Baby-bossen
9. Den serie som flest har på sin watchlist är "La Casa de Papel"
10. Bland kommande svenska produktioner finns serierna "The Playlist" (om Spotifys grundare), "Barracuda Queens" och "I dina händer"
11. Enligt "Terminator 2" blir det AI-styrda försvarssystemet Skynet självmedvetet den 29 augusti 1997. Netflix grundades den 29 augusti 1997. Det är säkert bara en slump...
 
Källa: Tudum, Wikipedia
| 29 augusti 2022 15:30 |