Film

Skribent

MovieZine

5 maj 2020 | 07:00

Grattis Lasse Åberg, 80 år!

MovieZine gratulerar mannen som har gett den semestrande svensken ett ansikte.
Mångsysslaren Lars Gunnar "Lasse" Åberg föddes i Hofors i Gästrikland, men flyttade till Stockholm i tidig ålder. Även om Åberg har blivit Stig-Helmer med svenska folket har han gjort så mycket annat under sitt väldigt produktiva liv.

Efter några år på Konstfack i början av 60-talet dök han upp i tv-rutan i musikprogrammet "Gitarren". Under den senare delen av 60-talet blev det humorserier och 1973 kom skivan "Ardy och Lasses Öronpaj".

1980 kom filmen få har missat, "Sällskapsresan". Han skrev manus, regisserade, spelade huvudrollen och året därpå fick han motta Ingmar Bergman-priset för den nämnda filmen. Samma år gjorde Åberg även populära tv-programmet om Trazan Apansson. Men har även gjort sig ett namn som konstnär, speciellt tavlorna med Musse Pigg som tema.
 

Sällskapsresan
 
Under det glada 80-talet blev det två uppföljare till biosuccén "Sällskapsresan" och som skådespelare hade han roller i "Kalabaliken i Bender", "Zvampen" och "Folk och rövare i Kamomilla stad".

2011 tog han adjö till biopubliken med "The Stig-Helmer Story", men så sent som 2018 kunde vi se Åberg i tv-serien "Sjölyckan".

MovieZine säger stort grattis till Lasse Åberg på 80-årsdagen.
| 5 maj 2020 07:00 |