Kalabaliken i Bender (1983)

2.3
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Året är 1713 under brinnande krig, och Karl XII sitter som kringskuren kung utanför den lilla turkiska byn Bender. Han vägrar att ge upp, och storvesiren gör allt för att bli av med honom.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
2.3 av 6 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info
MovieZine-recension saknas, maila oss så lägger vi till titeln till önskelistan.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
ozjeppe
OBS: Spoilervarning! Det elaka ryktet om en kalkon talade dessvärre sant, när jag slutligen såg denna härom året. För vad kan man säga om en sk äventyrskomedi som varken är spännande eller rolig? Tja, vi kan tillägga både ett produktionstekniskt haveri (med bristande ljussättning och klippning) och en horribel brist på berättarteknisk finess i så gott som varje sekvens, där man inte har en aning om avsikten är en ren parodi eller historiskt äventyr med glimten i ögat (á la Indiana Jones).  

Grundidén ÄR inte dum om Karl XII:s armés upptåg, men här räcker knappt skämskuddarna till när det ibland känns som roliga timmen för klumpiga amatörer på mellanstadiet när figurer i peruk kommer och går, snubblar, fiser, svamlar på tyska & franska och försvinner lika fort. Storyns prinsessa brister ut i fullständigt omotiverad orientalisk sång vid lägerelden, och Gösta Ekman har en jättemärklig scen i en säng där det är oklart om han ska vara aspackad eller på väg att bli vansinnig. Scener bara staplas på hög och i bästa fall hakas de ihop av abrupta, random-övergångar. Andra scener verkar vara rena feltagningar men kom ändå med! Plus en sanslös felcasting: Lasse Åberg. Jag gillar verkligen karln och jag kan förstå att man ville ha ett säkert kort till dragplåtser för publiken, men herrejisses… här agerar han lika engagerat som en lyktstolpe och läser repliker som om de vore kakrecept. Men i sanningens namn är det nog ingen som undkommer från detta med hedern i behåll.

Jag försöker desperat hitta något att glädjas åt och finner det i en halvfnissig scen där Sven Melander (ännu en figur som bara dyker upp, helt på måfå) ska översätta en fulförsäljning av Wasaskeppet, till tyska. Men det är försent, detta vrak till film har redan ohjälpligt sjunkit till botten med man, kanoner, last och allt. Och det är riktigt smärtsamt att bevittna denna förlisning i svensk filmhistoria.

Den sista förolämpningen kommer när eftertexterna rullar: vi får då veta att detta var UPPRINNELSEN till den berömda Kalabaliken i Bender, och att alltså själva kalabaliken äger rum efteråt! Say whaaaat? Lång harang här, men jag är smått mållös inför denna "upplevelse" som givetvis får 1/5.

Veckans populära filmer

Visa fler