Film

Skribent

MovieZine

18 september 2023 | 12:30

Grattis James Marsden, 50 år! Minns du hans tidigaste roller?

Idag fyller James Marsden 50 år, och han kan även gratulera sig själv till att ha varit verksam inom film och tv i prick 30 år.
Karriären började 1993, när tv-tittarna kunde beskåda den unge Marsden i ett par avsnitt av komediserien “The Nanny”, där han spelade den äldsta dottern Maggies pojkvän.
 
Därefter följde några tv-filmer varvat med kortare inhopp i bland annat “Ensamma hemma” och “Blossom”. Marsden fortsatte jobba på i mindre filmer och tv-serier i flera år, men det var inte förrän rollen som Cyclops i “X-Men” (2000) dök upp som hans karriär verkligen tog fart.
 
En 20-årig James Marsden i "The Nanny".
 
Sakta men säkert blev hans skarpa käklinje och vinnande leende mer och mer välkända för publiken, bland annat genom minnesvärda roller i “The Notebook” (2004) och “Superman Returns” (2006).
 
Marsden fick visa upp såväl sina komeditalanger som sin sångröst i rollen som den populäre programledaren Corny Collins i “Hairspray” (2007), och som en tvättäkta sagoprins i Disneyfilmen “Förtrollad” (2007).
 
Drömprins i Disney-komedin "Förtrollad" år 2007.
 
Därefter har 50-åringen ofta återkommit till komedin, bland annat som den oförglömlige Jack Lime i “Anchorman 2” (2013), och som Tina Feys partner Criss Chros i “30 Rock”. Med rollen som roboten Teddy Flood i “Westworld” visade Marsden att han alltjämt behärskar mörkare rolltolkningar likväl som de underhållande.
 
Marsden är också sevärd i den mörka tv-serien "Westworld".
 
I år har James Marsden provat på ett nytt grepp med den experimentella, improviserade reality-showen “Jury Duty” på Amazon Freevee. Kritikerna verkar vara enade kring att Marsden briljerar i rollen som en skruvad version av sig själv, och serien har 81% på Rotten Tomatoes.
 
Just nu syns Marsden tillsammans med Al Pacino också i Michael Keatons “Knox Goes Away” (2023), vilken hade sin världspremiär på Toronto International Film Festival för några dagar sedan.
 
Anna Hedlin
 
 
Grattis James Marsden! Vilken av hans filmer är din favorit?
| 18 september 2023 12:30 |