Film

Skribent

Alexander Dunerfors

16 augusti 2014 | 09:00

Grattis James Cameron, 60 år!

Fira "Avatar"-regissörens 60-årsdag med en halvtimmes dokumentär, som försöker besvara frågan: "Vad rör sig i tankarna på denne visionär?"
Se dokumentären "Visionaries: Inside the Creative Mind of James Cameron" nedan:


När han som 23-åring såg "Stjärnornas krig" på bio upptäckte han sitt kall. James Cameron slutade som lastbilsförare för att ge sig in i filmbranschen. Det är vi glada för idag. 

Cameron halkade in på specialeffekter hos den legendariske b-filmsproducenten Roger Corman, och fick så småningom ta över regin på "Piranha II". Men det var med science fiction-thrillern "The Terminator" från 1984 som karriären verkligen tog fart. 

Efter "Aliens - Återkomsten" och "Terminator 2" anslöt han sig till den fina skaran av Hollywoods största visionärer. Många trodde visserligen att han tog sig vatten över huvudet med "Titanic", en episk kärlekshistoria som också skulle bli tidernas dyraste, men filmen från 1997 blev också en av de mest framgångsrika och älskade någonsin.

Förutom sitt intresse för storslaget filmskapande och att tänja på gränserna för filmmediet, har James Cameron länge varit intresserad av dykning. Hobbyn har lett honom på flera äventyr som han gärna delar med sig av i dokumentärfilmer, som kommande "Deepsea Challenge".

Härnäst på tur står några uppföljare till "Avatar", varav den första förväntas landa julen 2016.

När vi träffade James Cameron våren 2012 passade vi på att fråga vilka filmer som format honom som filmskapare:

- Jag älskar "Gudfadern" men jag älskar också "Cannonball Run". Det var "2001"som förvandlade mig från ett filmfan till en filmskapare. Jag var kanske 14 eller 15 och byggde modeller, skaffade mig en kamera och började filma. Jag hade boken "The Making of 2001: A Space Odyssey" och för första gången tänkte jag på hur allt hade gjorts. Innan dess såg jag på film som ett fan, det var ett fönster in i en annan värld, en fantasi. Jag inspirerades till att teckna, men jag hade inte känt att jag ville göra film förrän jag såg Kubricks film. Den blev min vändpunkt.

Idag önskar vi 60-åringen grattis på födelsedagen och håller tummarna för många fler årtionden i registolen!

Läs också:

| 16 augusti 2014 09:00 |