Film

Skribent

MovieZine

12 oktober 2015 | 16:00

Gratis bio för alla sjuksköterskor

Se omtalad dokumentär gratis måndagen 19 oktober - så gör du.
Måndagen den 19 oktober bjuder Folkets Bio och Momentofilm sjuksköterskor på gratis visning av ”Vinterboj”. Filmen är en svensk dokumentär om den sköra relationen mellan en grupp sjuksköterskor och de socialt utsatta kvinnor de försöker hjälpa.

I ett köldslaget Toronto försöker några gravida kvinnor desperat få tillbaka kontrollen över sina liv. På pappret har de allt emot sig: hemlöshet, drogberoende, våldsamma relationer. Men tätt intill står deras skyddande änglar, sjuksköterskorna vid stadens offentliga vårdprogram. De jobbar för att ge kvinnorna en chans att få behålla sina nyfödda. Kanske kan det bli en början på ett nytt liv. 

Dokumentärfilmaren Frida Kempff ville göra en film om empati och att hjälpa andra, som en motreaktion främlingsfientlighet och egoism :

– Sjuksköterskor är en grupp som sällan skildras i film och vid ett tillfälle satt jag och provade att googla på "sjuksköterska+hjälp+hopp" och upp kom en artikel ifrån Toronto Star om en grupp sjuksköterskor som hjälper hemlösa gravida kvinnor i Toronto. En vecka tidigare hade gruppens chef i frustration sagt till de andra sjuksköterskorna ”Någon borde verkligen göra en film om oss, så att människor får en förståelse för den verklighet vi jobbar i.” Jag ringde dom och filmen ”Vinterboj” föddes, berättar hon.

Så gör du:

För att ta del av erbjudandet behöver man bara ta på sig sin sjuksköterskebrosch. Det går också bra att uppge ”sjuksköterska” i kassan. Alla sjuksköterskor, undersköterskor, specialistsjuksköterskor, barnmorskor och vårdbiträden omfattas av erbjudandet.

Erbjudandet gäller den 19 oktober på följande biografer:

Stockholm (Zita)
Göteborg (Hagabion & Angered)
Malmö (Panora)
Lund (Kino)
Umeå(Folkets Bio i Väven)
Båstad (Scala)
Östersund (Regina)

Se trailern:


"Vinterboj" hade biopremiär 9 oktober.
| 12 oktober 2015 16:00 |