Film

Skribent

Alexander Svensson

26 september 2023 | 18:10

Golden Globes skapar ny kategori för blockbusterfilmer

Det öppnar sig fler möjligheter för att vinna Golden Globes! Både de mest inkomstbringande storfilmerna och de roligaste stand-up-komikerna ska kunna få ta emot priser nästa år.
Det är en exklusiv rapport från Variety som avslöjar att nästa års upplaga av Golden Globe-galan ska bli annorlunda. Man lägger till två kategorier, en för box-office-hits och en för stand-up-komedi.
 
Box-office-priset kan ges till filmer som spelar in mer än 150 miljoner dollar under sin tid på biograferna. Utav de 150 miljonerna så måste minst 100 komma från den amerikanska marknaden.
 
Det finns dock som bekant blockbusters även på streamingtjänster, och dessa ska självklart inte gå miste om chansen att hyllas för att ha dragit till sig tittare. För att avgöra vilka streamingfilmer som är värdiga en nominering kommer man att titta på tittarsiffror från pålitliga källor som används brett inom filmindustrin. Exakt vilka dessa källor är är i skrivande stund oklart.
 
Totalt åtta filmer kan nomineras för box-office-priset. Det räcker dock inte med att vara framgångsrik marknadsmässigt: juryn kommer att se till filmens kvalitet, och inte bara till antal inspelade dollar.
 
Kategorin innebär med andra ord inte nödvändigtvis att “Fast and Furious”-filmerna äntligen kommer att bli storspelare på filmgalorna.
 
Är det äntligen dags för de här bägge herrarna att dominera på filmgalorna?
 
När det kommer till priset för stand-up så ska det ges till en komiker som lyckats göra riktigt rolig stand-up, antingen ensam eller som del av en ensemblé. Stand-up-framträdandet måste ha gått att se via en erkänd distributör. Om exempelvis Jerry Seinfeld gör en stand-up i sitt vardagsrum och lägger upp det på sin Facebook så räknas det alltså inte. Totalt sex komiker kan nomineras.
 
Golden Globe-presidenten Helen Hoehne motiverar de nya priserna på följande vis:
 
- Golden Globes har en lång historia av att stötta och hylla komikernas arbete, och vi är glada spända på att få hedra deras briljans tillsammans med årets främsta framträdanden inom film och TV. Vi är också stolta över att erkänna det hårda jobb och den innovation som krävs för att göra en film som både en blockbuster och konstnärligt exceptionell.
 
Vad tycker du, är Golden Globe-galans nya kategorier en bra idé, eller är det poänglöst att dela ut pris till stand-ups och blockbusters?
| 26 september 2023 18:10 |