Film

Skribent

MovieZine

7 januari 2024 | 19:00

Gillade du ”Snöns brödraskap”? Missa då inte den här klassikern från 1993

Samma verkliga berättelse, plus Ethan Hawke.
Netflix-aktuella överlevnadsdramat ”Snöns brödraskap” berättar den sanna historien om ett rugbyteam från Uruguay som kraschlandade i bergskedjan Anderna för även 50 år sedan.
 
16 av dem lyckades överleva mot alla odds, och klarade sig igenom såväl svåra väderförhållanden som en ofattbar hunger. Filmen följer dem under mer än två månaders tid då omvärlden sedan länge trodde att alla var döda. Den hyllade filmen regisseras av J.A. Bayona (känd för tsunami-dramat ”The Impossible”) och har valts ut som Spaniens Oscarsbidrag. Journalisten Pablo Viercis bok "Society of the Snow" från 2008 har använts som förlaga.
 
Roberto Canessa är en av överlevarna. Han var 19 vid flygolyckan och är nu i 70-årsåldern. Han berättar för tidningen TIME hur det var att arbeta med Bayona för att historien skulle berättas på rätt sätt:
 
- Det här är mer än en film. Det är en erfarenhet vi behövde dela med mänskligheten för att visa människor som hamnar i samma situation hur man använder sina resurser och hur man inte ger upp. Människor förvandlas i såna här situationer. Vi var inte längre rugbyspelare utan vi blev överlevare. Jag tror att alla har den potentialen, säger Canessa.
 
 
Många tittare har säkert noterat likheterna med Frank Marshalls film "Alive" från 1993, som skildrade samma verkliga händelser. Ingen av filmerna blundar för de mest obehagliga detaljerna - hur överlevarna valde att äta av sina döda kamrater för att själva inte dö av svält. Båda fokuserar samtidigt på kamratskapen och kämparglöden som hjälpte dem att hålla varandra vid liv.
 
Den stora skillnaden är att "Alive" gjordes på engelska, med bland annat Ethan Hawke i rollistan. Filmen känns kanske lite mer som en Hollywoodsk hjältehistoria, men blev också relativt hyllad och omtalad vid sin premiär.
"Alive" har höga 7.1 i betyg på IMDb, medan "Snöns brödraskap" verkar populärare med 7.9 i betyg.
 
Är du nyfiken på att se mer om den otroliga överlevnadshistorien? "Alive" finns att streama på Viaplay. Du kan också hyra filmen på tjänster som SF Anytime, Blockbuster och Amazon med flera.
 
MovieZines läsare tipsar oss också om dokumentären "Flygolyckan i Anderna - 50 år senare" från 2022 som finns att streama på TV4 Play.
 
| 7 januari 2024 19:00 |