Snöns brödraskap 2023

Äventyr Drama Biografi
Spanien
144 MIN
Spanska
Snöns brödraskap poster

Synopsis

När ett flygplan från Uruguay kraschar i en avlägsen del av Anderna år 1972 blir överlevarna tvungna att förlita sig på varandra. Under vad som tycks vara en hopplös och desperat väntan på räddning tvingas ett uruguayanskt rugbylag utstå fruktansvärd kyla och extrem hunger. "Snöns brödraskap" skildrar samma händelser som i 90-talsrullen "Alive" men utan vita Hollywoodskådisar, med mer finkänslighet och mindre fokus på kannibalism.
Ditt betyg
3.7 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
La sociedad de la nieve (Society of the Snow)
Digitalpremiär
4 januari 2024
Språk
Spanska
Land
Spanien
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Lucas Mass

14 november 2023 | 08:30

Ett iskallt slag i magen

RECENSION. ”Snöns brödraskap” är ett tekniskt mästerverk och känslomässigt svår att se. Regissören J.A. Bayona lyfter en hemsk sann historia med fokus på den mänskliga viljan att vilja överleva även de värsta omständigheterna.
J.A. Bayona, som gjorde sitt bästa i den lönlösa kampen att göra ”Jurassic World: Fallen Kingdom” till en funktionell film, är nu tillbaka med ett projekt värd hans talang. Detta kommer också efter att Bayona regisserade två avsnitt av ”Sagan om ringen: Maktens ringar”, även det en lönlös fight. ”Snöns brödraskap” är en fängslande och känslomässigt laddad katastroffilm om överlevnad – äntligen något som passar regissören bakom ”The Impossible”.
 
”Snöns brödraskap” är en filmatisering om den sanna händelsen 1972 där ett flygplan kraschade på en glaciär i Anderna. Filmen handlar om de få överlevande passagerarna, mestadels bestående av ett uruguayanskt rugbylag, medan de befinner sig i en av världens tuffaste miljöer att leva i.
 
Filmen är inspelad på höjden i de isiga Sierra Nevada-bergen i Spanien och de verkliga platserna gör en stor skillnad för upplevelsen. Det här är en iskall film och som publik måste vi ta del av de överlevandes förtvivlan när de gör allt de kan för att klara en dag i taget. Utöver regi är det en film som lever och dör på prestationerna, tack och lov är skådespelarna mer än kapabla till att övertyga oss om karaktärernas svårigheter.
 
Ljud är alltid en kritisk aspekt för filmskapande, men det är sällan något som diskuteras. Makten i ”Snöns brödraskap” beror enormt mycket på den dynamiska ljudläggningen för att fånga oss i situationen. Det är en stor anledning till att själva kraschen i sig kan vara den mest intensiva flygolyckan som någonsin setts i en film. Om något skulle kunna hindra dig från att flyga igen är det antagligen hur J.A. Bayona och resten av teamet skildrar kraschen här.
 
”Snöns brödraskap” är dock lite för lång. Även om det är viktigt att visa händelserna som de utspelade sig i verkligen blir det ansträngande i den långsamma övergången till filmens tredje akt. De tematiska och känslomässiga trådarna håller inte riktigt för den längden filmen slutar upp med.
 
Tyvärr plockades filmen upp av Netflix vilket betyder att de flesta bara kommer kunna se den hemma, trots att det är en upplevelse som verkar skapad för biograferna. ”Snöns brödraskap” är en av J.A. Bayonas bästa filmer och en av de starkaste filmatiseringarna av en skrämmande sann historia på länge.
| 14 november 2023 08:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Snöns brödraskap
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu