Spel

Skribent

Robin Cocks

6 september 2019 | 15:00

Recension: "Gears 5" är ett köttigt actionspel som alla bör spela

Den femte delen i "Gears of War"-serien levererar högoktanig action med massor av blod, motorsågar, krut och underbar variation. Om du har en Xbox One eller PC måste du spela "Gears 5".
Det är svårt att förstå att det allra första "Gears of War"-spelet släpptes till Xbox 360 för 13 år sedan. Tiden har gått fort. Det senaste spelet i serien, "Gears of War 4", släpptes 2016 och påbörjade ett nytt kapitel i berättelsen som egentligen tog slut i "Gears of War 3". Även om "Gears of War 4" var ett underhållande spel så kändes det som om spelserien stannat upp och bara stod och stampade.
 
Med "Gears 5" har spelutvecklarna lyckat få nytt liv i serien utan att ta tumma på de fundamentala och fenomenala actiondelarna som är "Gears of War". 
 
 

Berättelsen är viktigare än tidigare

 
Handlingen i "Gears 5" inleds direkt efter "Gears of War 4". Förra spelets protagonister, JD och Kait deltar i den stora striden om mänsklighetens överlevnad mot de monsterliknande varelserna "Swarm". Tidigare i "Gears of War"-serien har denna premiss räckt gott och väl för att motivera spelaren att spreja bly hejvilt i swarm-ansikten, men i "Gears 5" spelar handlingen en större roll än tidigare. Det är framförallt runt Kait som berättelsen kretsar. En bit in i spelet viker hon av från den stora gruppens strid för att finna svar om sig själv och sitt förflutna. 
 
Det märks att spelutvecklarna har fokuserat hårt på storyn och försökt hitta känslor som inte riktigt funnits där tidigare i "Gears of War"-serien. En del av det vemodiga melodramat lyckas träffa rätt, medan andra delar känns malplacerade. Personligen är jag överlycklig över att man har arbetat in en mer personlig berättelse denna gång, även om den inte är perfekt. Men man spelar oftast inte "Gears of War" för berättelsen i första hand, det är för de underbara actionsekvenserna. Och det finns det gott om i "Gears 5".
 
 

Ingen gör action som "Gears of War"

 
"Gears 5" förvaltar spelmekaniken som föregångarna i serien har introducerat och föräldrar den till fullo. Striderna är enormt varierade både sett till vapenarsenalen och fienderna, men främst på grund av miljöerna. Oftast fungerar banorna som så att du ska ta dig till ett riktmärke och på vägen dit möts du av en våg av fiender. Du stannar då upp, utkämpar striden och efter den fortsätter du vidare till nästa strid. Vid första anblick kan det låta repetetivt och tråkigt, men det blir aldrig tråkigt att strida i "Gears 5". Tack vare den enorma miljövariationen känns varje strid unik. Ena stunden kan du bli beskjuten sittandes bakom en pelare i ett trasigt litet hus och i en annan är du ute på en stor öppen, brinnande gata där kulor viner till höger och vänster. 
 
Det är en enormt mäktig och tillfredställande känsla att skjuta på en fiende i "Gears 5". Alla vapen låter fantastiskt och när en kula träffar fienden flyger stora köttslamsor av och blodet sprutar. Man känner verkligen att den där kulan penetrerade huden och sprängde sönder något organ inne i fienden. Det är den känslan man vill åt i alla actionspel, men än så länge tycker jag att "Gears of War"-serien gör det bäst, och just nu tycker jag att "Gears 5" gör det allra bäst.
 
Large c22d1ec9e2e54bc7dc1dd80ee3586114 g5 gc19 kait del jack
 

Inga större nyheter för "Gears"-veteranen

 
Jag gillar verkligen "Gears 5" på grund av den något djupare berättelsen och de storslagna striderna. Men om jag ska vara ärlig så gör inte "Gears 5" något egentligt nytt om man jämför med de tidigare spelen. Det finns några nya spelmekaniska element som har blandats in, exempelvis en robotkompis som följer efter dig och som du kan ge kommandon under striderna för att underlätta för dig. Det finns också några delar i spelet där du rör dig runt på öppnare ytor istället för att gå från punkt A till punkt B, men dessa är inte överdrivet stora eller låter dig göra något väsentligt egentligen.
 
Det finns även ett nytt flerspelarläge som kallas "Escape" där du tillsammans med tre andra spelare ska fly från fiendebaser utan att dö. Detta läge är roligt och intensivt men gör inget nytt eller lägger till något i spelets grundmekanik. Men som man brukar säga: "If it ain't broke, don't fix it". 
 
Med andra ord så är "Gears 5" samma gamla hederliga "Gears of War" på gott och ont. Om du aldrig har gillat serien så kommer du kanske inte tycka att detta spel erbjuder något intressant för dig, men om du vill ha en riktig actionrökare med suverän grafik, enastående variation, roliga strider och episk musik så ska du definitivt spela "Gears 5". Och om du aldrig har spelat ett "Gears of War"-spel så bör du absolut spela detta! 
 
 
 
"Gears 5"
Genre: Tredjepersonsskjutare, Action
Utvecklare: The Coalition
Utgivare: Xbox Game Studios
Format: PC och Xbox One
Släpps: 10 september (om du prenumererar på tjänsten Xbox Game Pass Ultimate kan du spela det redan den 6 september) 
Pris: 599 kr
 
183476ad335674e994dc3dbda99c2edd ae56aa6cb1e84ec3715c728f50db5390 small c49109e151fadf84a06bb3dfad8da077 moviezine 4 1024x198
| 6 september 2019 15:00 |