Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

14 maj 2019 | 11:00

"Game of Thrones"-stjärnan kritiserar de två senaste säsongerna

Conleth Hill: "De två senaste säsongerna har inte varit mina favoriter". Spoilervarning!
Conleth Hills "Game of Thrones"-resa som Varys tog slut under veckans avsnitt, i en av många rörande och fina scener. I en intervju med EW öppnade han upp på ett väldigt fint och ärligt sätt, angående ett ämne som det har debatterats en hel del om under den senaste tiden. Nämligen, har "Game of Thrones"-serien tappat i kvalitet sedan storyn kom ikapp och sedan gick om George R. R. Martins böcker som ligger till grund för den? Vi skrev senast igår om hur mycket hat som spridits av seriens fans efter avsnittet "The Bells", vilket nu alltså får lite oväntat stöd.
 
Enligt Hills, som likt sin karaktär Varys verkar vakta sin tunga samtidigt som han lyckas vara brutalt ärlig, så råder det ingen tvekan om att det djup som fanns i serien fram till den sjätte säsongen har övergivits till förmån för annat i de två senaste säsongerna. Här svarar han på vad han tyckte var den bästa Varys-scenen.
 
- Jag älskade resan med Tyrion [Peter Dinklage] i den där vagnen med bara han och jag tillsammans. Jag tycker att det som sades där inne visade en förståelse för naturen av freaks och outsiders helt perfekt. På sätt och vis, har det liksom gått förlorat när vi gick om böckerna. Det där speciella intresset för individers konstigheter har inte varit lika effektivt som innan.
 
 
Samtidigt förklarade Hills att han på det stora hela ändå givetvis älskar serien och tycker att den många gånger är fullkomligt brilliant, även om han personligen har tyckt att det har varit tråkigt att se sin egen karaktär nästan falla i glömska efter den sjätte säsongen - för att bara komma in i slutet av vissa korta scener och "lämna en väderrapport". Han berättar även att han hade velat få till någon mer scen med Littlefinger.
 
- Jag tyckte att det var tråkigt att jag inte fick någon sista scen med honom. Det kändes tråkigt att inte ens få se honom reagera på nyheten om Littlefingers död, om han nu var min nemesis. Det har varit min känsla de senaste säsongerna, att min karaktär har hamnat mer i periferin - att man har fokuserat mer på andra. Det är helt okej. Det är naturens gång i en serie med såhär många karaktärer. Men det var ändå lite frustrerande. På det stora hela har serien varit överlägset postiv och brilliant, men jag antar att de två senaste säsongerna inte har varit mina favoriter.
 
 
När Hills fick veta att Varys inte skulle klara sig hela vägen fram till finalen berättar han även hur det kändes som ett personligt misslyckande, som att han borde ha gjort något för att se till att karaktären lyckades överleva ända fram till slutet. Vilket såklart visar på hur mycket rollen ändå har betytt för honom under alla dessa år. Lyckligtvis fick Varys ändå en av seriens bästa dödsscener av alla, med en ofantligt fin stund mellan honom och Tyrion precis innan.
 
Det kommer också för alltid att vara Varys som först såg och faktiskt försökte stoppa Daenerys från att utvecklas till seriens "big bad", med vetskap om att det troligtvis skulle kosta honom livet. Frågan är nu bara hur mycket hans brevskrivande i början av veckans avsnitt ("The Bells") kommer att innebära för finalen? Sannolikt kommer hans "little birds" att lyckas sprida faktumet att Jon Snow är den rättmätige arvingen till Järntronen (om den ens finns kvar?), över hela Westeros - vilket på sätt och vis ändå gör att Varys ande kommer att leva vidare till finalen.
 
Vila i frid Varys, och tack Conleth Hill - för lång och trogen tjänst!
 
Hur tycker du att "Game of Thrones"-skaparna har behandlat seriens sidokaraktärer (av typen Varys och Littlefinger) under de två sista säsongerna? Kommentera gärna nedan!
| 14 maj 2019 11:00 |