7-11 MARS

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

6 mars 2015 | 15:00

"Game of Thrones" har landat i Stockholm

Nikolaj Coster-Waldau invigde utställningen som varar i dagarna fem.
Daenerys Targaryens drakägg. Jon Snows svärd. Järntronen - såklart! Och kronan som Joffrey bar i den där scenen i säsong fyra. Nära 70 kostymer och rekvisita från succéserien "Game of Thrones" har hämtats från King's Landing och hela vägen till Kungsträdgården. 

I helgen öppnar utställningen som väntas locka tusentals fans. MovieZine har smygtittat.Ett tack till fansen


Det är tredje året i rad som Game of Thrones: The Exhibition drar ut i världen, som ett stort tack till fansen. För första gången landar utställningen på svensk mark. Miljöerna och prylarna byts ut för varje år, så den här gången ligger fokus till stor del på den fjärde säsongen.
Finbesök på invigningen


Ett av föremålen som vi känner igen väl är Jaime Lannisters guldhand. Handens ägare själv, skådespelaren Nicolaj Coster-Waldau, var på plats för att presentera utställningen för press på fredagsmorgonen. 

- För en skådespelare är det alltid bra med utmaningar. Att Jaime blev av med handen var en helt ny utmaning. Det har varit en plåga att filma med den där metallsaken. Men jag har blivit riktigt bra på att göra saker med vänsterhanden nu, skrattar Coster-Waldau.
Prova Oculus Rift


En riktig publikmagnet är virtual reality-upplevelsen där besökarna kan prova att klättra upp för The Wall. Effektmakarna bakom filmen "Gravity" har utvecklat den unika 60-sekunders upplevelsen tillsammans med Oculus Rift. Var, när och hur?


Du hittar utställningen i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Det är öppet lördag 7 mars till onsdag 11 mars, mellan kl. 10-20, och gratis för alla.
Årets Game of Thrones-utställning i siffror


20 rekvisita

18 kostymer (inklusive en White Walker som använts i säsong 3)

17 vapen

7 prylar som kommer användas i säsong 5

17 flygplan krävs för att flytta utställningen världen över

9 team med totalt 27 personer byggde utställningen

3 dagar tar det att bygga upp och 2 dagar att plocka ner allt

Sverige är det 8:e landet som får Game of Thrones-utställningen på besök. Länge fram står Israel och Holland på tur.

(Bilder: Calle Anderson & HBO Nordic)