Film

Skribent

Jenny Ahonen

31 januari 2018 | 18:00

Gaffer och grip – vad betyder alla konstiga filmyrken?

Kanske har du sett de här lite märkliga yrkesbeteckningarna rulla förbi i eftertexterna till en film och undrat vad en Best boy egentligen gör? Flera uppdrag i Hollywood och filmbranschen har fått konstiga namn. Här följer en liten ordlista.
Foley

En person som skapar ljudeffekter under en films efterbearbetning. Det rör sig oftast om vardagliga ljud, typ prasslande kläder eller trampljud mot asfalt. Tramp är för övrigt det svenska uttrycket för arbetet. Det amerikanska kommer från filmpionjären Jack Foley som från ljudfilmens början och fram till 60-talet arbetade med att lägga till ljud i Universal Studios filmer.

Gaffer

En gaffer ansvarar för elektricitet och ljus under en filminspelning, och sätter ljuset tillsammans med chefsfotografen. Titelns ursprung är inte fastställt. En del menar att det kommer från ett brittisk slangord för gudfader, äldre man eller förman. Mer troligt att det härstammar från tiden då man fortfarande förlitade sig på naturligt ljus för ljussättning. Det reglerades då med stora bitar av tak, gjorda i textil, som öppnades och stängdes med hjälp av ”gaffing hooks” - stänger med krokar i ändarna.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
En boom operator i arbete.
 
Boom operator

En boom operator (på svenska B-ljud) är en assistent till en production sound mixer (på svenska A-ljud) som har ansvarar för mikrofonen under en filminspelning. Hen är den vi (helst inte) ser stå och hålla i en metspöliknande stång – med vilken hen försöker komma så nära ljudkällan som möjligt, utan att hamna i bild.

Grip

En grip är en medlem i kamerateamet som ansvarar för att bygga och underhålla – och flytta och sätta upp – all utrustning som supportar kamerorna. Termen kommer från den amerikanska teatervärlden i vilken den användes för att beskriva en scenarbetare (en ”stagehand”) som hjälper till att byta ut kulisserna. En dolly grip jobbar mer specifikt med att flytta kamerakranar och -vagnar. Och en key grip basar över ett team av grips.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600Kameraman och dolly grip under inspelningen av "The Alamo" (2004).

Best boy

En best boy är andreman inom gaffer- eller gripjobb. Alltså ett slags assistent till bossen. Det påstås att titeln kommer från tiden då ljus- och kameraarbetet var mer sammanlänkat. När en avdelning temporärt behövde ett par extra händer kunde den be den andra att låna ut sin ”best boy”. Även kvinnliga chefsassistenter kallas oftast best boys, men i eftertexterna till filmen ”Slam Dance” (1987) har titeln gjorts om till ”best person”.

Child wrangler

Medan en ”animal wrangler”, likt en boskapsskötare på en ranch, har hand om medverkande djur under en filminspelning – kontrollerar, instruerar och rår om dem – tar en child wrangler hand om barn som medverkar i en film. Hen ser till att de inte blir allt för uttråkade under sina pauser, till exempel genom att coacha dem som skådespelare. Den skämtsamma jobbtiteln ”python wrangler” beskriver en person som drar kablar och utför andra olika uppdrag för ljudavdelningen. I eftertexterna till George Romeros ”Creepshow” (1982) finns en ”roach wrangler” krediterad. I en av filmens scener medverkar nämligen tusentals kackerlackor.

Fixer

En fixer är en logistisk alltiallo. En som fixar det som behöver fixas vad gäller tillstånd, transport, boende, utrustning, o.s.v., o.s.v. Titeln är en vinkning till det som vanligtvis åsyftas med uttrycket, det vill säga en person som utför smutsigt men nödvändigt arbete åt andra – till exempel så att kriminell aktivitet kan flyta på.

Gang boss

Här har vi en annan filmjobbstitel som för tankarna till den undre världen. En gang boss arbetar med rekvisita och kuliss under en filmproduktion och är ett slags projektledare för byggnadsarbetarna. Men varför skulle man vilja kalla sig själv projektledare när man kan benämna sig själv som GANG BOSS?

Greensman

En greensman, eller ”greensperson” eller ”greenskeeper”, är en person som jobbar på rekvisitaavdelningen och har hand om all grönska som ska synas i filmen – plantor, gräs, träd – men även andra material från naturen, som sand och sten. Och konstgjorda kopior av sådana material.
| 31 januari 2018 18:00 |